Moskeerne bag sløret

Kritik af moske: - Google-imamer skal stoppes

Selvlærte imamer skal stoppes, og der bør i stedet oprettes en dansk imamuddannelse. Sådan lyder det fra den tidligere MF’er Özlem Cekic.

Selv om flere politikere gang på gang har krævet den omstridte Grimhøjmoske i Aarhus for lukket, så har de samme politikere hver gang måtte sande, at det ikke kan lade sig gøre.

Men der skal sættes ind overfor moskeen, de igen er i mediernes søgelys. Det mener den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic (SF). Denne gang fordi skjulte optagelser afslører, at imamer i Grimhøjmoskeen for eksempel fortæller, at kvinder ikke må tage et arbejde, hvor der er mænd til stede, fordi det ikke er tilladt at sammenblande kønnene.

Det kommer frem i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'.

- Vi skal have stoppet tilførslen af de her Google-imamer. Altså folk, der ikke er uddannet, men sidder derhjemme og ”googler”, og bagefter sidder de så og prædiker alt det had, de har lyst til, fordi de har givet sig selv den titel, at de er imam. Hvorfor skal de ikke uddannes på vores skoler, på lige fod med præster. Så kan vi have en tilgang, hvor vi mærker, om de demokratisk indstillede, siger Özlem Cekic.

Talsmand for Grimhøjmoskeen Oussama El-Saadi siger til TV 2, at den mand, der taler på de skjulte optagelser, som TV 2 har lavet, rent faktisk ikke er iman. Ifølge talsmanden er der tale om en elev, der er ved at uddanne sig til imam.

Var tæt på at blive radikaliseret

Özlem Cekic var sidste år før folketingsvalget på vej med et forslag om en dansk imamuddannelse, og ifølge TV 2’s oplysninger så vil SF snarest fremsætte et beslutningsforslag om en sådan uddannelse.

Özlem Cekic selv har tidligere i Ekstra Bladet fortalt, hvordan hun har mødt ekstreme holdninger i moskeerne, holdninger som i hendes unge år var tæt på at radikalisere hende.

Derfor mener hun også, at der er et stort behov for en dansk imamuddannelse.

- Jeg holdt op med at gå i moske, da jeg var lille. Dengang sad der en selvlært imam og sagde, at hvis du hører musik, så kommer du i helvede. Der opdagede jeg, at da jeg kom i de tyrkiske moskeer i Tyrkiet, hvor der er krav om en universitetsuddannelse, dér er prædikenen langt mere baseret på kærlighed end på had, siger Özlem Cekic.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

Kvinder skal kunne løsrive sig

Det har dog tidligere knebet med den politiske opbakning til at oprette en dansk imamuddannelse, men der kunne også skrues andre steder i den danske sociallovgivning, mener Özlem Cekic.

- Man skal kunne pålægge folk en uddannelse, hvis de er på kontanthjælp. Så vil kvinderne kunne sige til deres mænd, at de ikke kan få kontanthjælp uden at tage en uddannelse. Det vil så skabe et økonomisk uafhængighed for de her kvinder, så de kan rive sig fri af deres mænd, siger Özlem Cekic.