Politik

Udenfor Borgen: Skal Danmark være klimaduks?

Ida Auken og klimaminister Lars Christian Lilleholt debatterer, om man kan gøre livet lettere for erhvervslivet uden at skade klimaet.

Er regeringens hjælpende hånd til erhvervslivet samtidig et knytnæveslag mod Danmarks position helt fremme i det internationale felt for vedvarende energi?

Det er det centrale spørgsmål, når Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken og Venstres energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt debatterer i denne uges udgave af Udenfor Borgen.

Og mon ikke også snakken falder på den aktuelle regeringskrise..?  

Regeringen har blandt andet sat NOx-afgiften ned og har planer om også at nedsætte PSO-afgiften og sløjfe udfasningen af Naturgas. Alt sammen tiltag, der skal gøre det lettere og billigere at drive virksomhed i Danmark. Men også tiltag, der ifølge kritikerne har markant slagside, når det handler om klima- og miljøbeskyttelse.

Ida Auken tilhører kritikerne, så der er lagt op til diskussion, når hun og Lars Christian Lilleholt skiftes til at tage rattet i TV 2 NEWS eldrevne og kameraspækkede Tesla og køre ud i virkeligheden.

Første stop på ruten er Ardargh Glass Holmegaard, som blandt andet glæder sig over, at Venstre-regeringen vil skrotte den tidligere regerings plan om at udfase naturgas med udgangen af 2035. Det betyder nemlig at glasværket, der er storforbruger af naturgas, slipper for en ekstraregning på seks millioner kroner årligt.

Derefter kører ministeren og ordføreren videre til virksomheden Fritz Schur Energy, som producerer dele til vindmøller. Her møder de virksomhedens Mads-Ole Astrupgaard og Jan Hylleberg fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien. De er bekymrede for, at regeringens grønne besparelser bremser Danmarks fremskridt indenfor vindteknologi.

På køreturene mellem stoppene er politikernes samtale og diskussion fri og kan handle om både politik og mere personlige emner. Det hele bliver optaget af Teslaens mange kameraer.

I løbet af dagen vil de to politikere flere gange være igennem live på TV 2 NEWS – både fra deres køreture i elbilen og fra deres besøg på de to virksomheder. Klokken 18.10 og 22.25 sender TV 2 NEWS hele magasinet ”Udenfor Borgen”, som også kan ses på TV 2 PLAY.