Politik

Pape holder fast: Tilliden er væk

Søren Pape Poulsen, Simon Emil Ammitzbøll, Mette Abildgaard, Rasmus Jarlov og Lars Løkke Rasmussen fik tid til en gåtur i en pause i forhandlingerne på Marienborg. Nikolai Linares / Scanpix

Ifølge De Konservatives formand vil et eventuelt valg alene være statsministerens ansvar.

Det Konservatives Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, ser ikke ud til at have givet sig efter to dages langstrakte forhandlinger om en tillægspakke til den omstridte landbrugspakke.

Flere krisemøder i blå blok blandt de borgerlige partier i statsministerens embedsbolig på Marienborg har ikke ændret partiformandens holdning til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

- Vi er nået til et sted nu, hvor det springende punkt for at komme videre er, om vi har tillid til miljø- og fødevareministeren eller ej. Her er min konklusion fuldstændig den samme som inden mødet. Vi har fortsat ikke tillid til ministeren – ligesom et flertal i Folketinget, skriver Pape på sin Facebook-profil.

Vi har haft gode drøftelser med statsministeren og de øvrige blå partier i løbet af det sidste halvandet døgn på...

Posted by Søren Pape Poulsen on Friday, February 26, 2016

Han understreger samtidig, at De Konservative fortsat støtter statsministeren og Venstre-regeringen, men skulle det alligevel ende i et folketingsvalg, så står det ifølge Søren Pape Poulsen alene for statsministerens regning.

- Der er ingen tvivl om, at vi fortsat støtter statsministeren og Venstre-regeringen, men ikke miljø- og fødevareministeren - ej heller på en anden ministerpost, som nogle har været spekuleret i. Ender det med et folketingsvalg, vil det alene være Lars Løkke Rasmussens beslutning og ansvar, skriver Søren Pape Poulsen.

Han vil kommentere sagen yderligere på et pressemøde på Christiansborg klokken 10 lørdag. Pressemødet er dog aflyst, da miljø- og fødevareministeren har valgt at trække sig.

Tillidskrise siden tirsdag

Striden om, hvorvidt ministeren har præsenteret Folketingets for misvisende tal, eskalerede voldsomt tirsdag, hvor De Konservative meldte ud, at partiet ikke længere havde tillid til Eva Kjer.

Det skete efter et samråd i miljø- og fødevareudvalget, hvor De Konservatives ordfører Rasmus Jarlov forsøgte at få ministeren til at indrømme, at hun havde givet forkerte oplysninger omkring de miljømæssige konsekvenser af landbrugspakken.

Fortsætter trods mistillid

Trods mistilliden, der reelt skabte et flertal mod ministeren, valgte ministeren at møde på sit arbejde dagen efter – med statsminister Lars Løkke Rasmussens opbakning.

Han gik siden på talerstolen på Christiansborg og truede Konservative med et folketingsvalg, hvis ikke det kunne lykkes at finde en løsning.

Men efter flere krisemøder i blå blok har det endnu ikke været muligt at finde et fælles fodslag, og alle partilederne forlod fredag aften forhandlingerne uden kommentarer til pressen.