Nyheder

Mars-mission fyldt med dansk teknologi

Når NASA i 2020 sætter afsted på næste Marsmission bliver det med lasten fyldt med dansk teknologi.

Allerede nu er Mars-roveren, Curiosity, i fuld gang med at filme og undersøge Mars. Men i 2020 vil NASA igen flyve til Mars - denne gang med endnu mere udstyr til endnu flere undersøgelser.

Hovedformålet er at finde ud af, om der er, eller har været, liv på Mars - og her spiller Danmark en temmelig markant rolle.

På Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby er to ph.d.-studerende ved at lægge sidste hånd på et instrument til det robotkøretøj, som NASA vil sende til den røde planet på missionen ’Mars 2020’.

- Det skal søge efter tegn på tidligere liv. Det er utroligt spændende. Det er nærmest som at arbejde med den hellige gral, siger Ph.d. på DTU Space, David Arge Klevang Pedersen, til TV 2 NewScience.

Instrumentet hedder PIXL og er blandt syv, der er udvalgt til at blive monteret på robotkøretøjet Mars 2020 Rover. PIXL skal sidde på armen af robotten og skal skyde røntgenstråler mod sten på Mars og tage billeder. Billederne sendes hjem til NASA, hvor biologer og geologer vil undersøge stenenes sammesætning for at søge efter spor af liv, skriver DTU.

- Vi skal hjælpe Roveren til at navigere og vi skal dokumentere teksturen på stenene, så vi ved præcis, hvad det er, vi ser på Mars. Håbet er, at vi finder aflejringer eller fossiler efter tidligere liv på Mars. Og dermed bevise, at der har været liv andre steder end på Jorden, siger David Arge Klevang Pedersen fra DTU Space.

I 2015 tilbragte han seks måneder på NASA’s forskningscenter på Caltech i Californien for at teste udstyret på sten, der minder om dem på Mars.

Se mere om Mars 2020 her

Mere dansk teknologi skal lave ilt

Også Niels Bohr Instituttet i København arbejder på teknologi til Mars 2020-missionen. Her skal forskerne finde en løsning på den trussel, som støv er mod udstyr og billedkvalitet, når roverne bevæger sig rundt på Mars.

- Jeg synes, at vi fra dansk side er repræsenteret udover, hvad man kan forvente. Vi har en lille højt specialiseret gruppe, som tidligere har leveret gode resultater og det gør, at vi bliver inviteret igen. Det samme gør sig gældende for forskerne fra DTU, siger Kjartan Kinch til TV 2 NewScience. Vi er lykkelige for at være med, og det er da også noget Danmark godt kan være stolte af, synes jeg, fortsætter Kjartan Kinch.

Niels Bohr Instituttet er også med i projektet MOXIE, Mars Oxygen Insitu Resource Utilization Experiment, som skal forsøge at producere ilt ud fra den CO2, som er i atmosfæren på Mars. Det skal bane vejen for en mission, hvor NASA sender menneskelige astronauter til Mars. Det ligger dog efter planen endnu længere ude i fremtiden.

På mandag retunerer astronauten Scott Kelly til Jorden efter at have været ombord på den Internationale Rumstation, ISS, i et år. Det er også en del af grundforskningen af, hvordan vi sender mennesker til Mars. Her kan du se hans sidste pressemøde inden turen når mod Jorden.