Nyheder

Strandet hval ramt af sparekrav: Der er ikke råd til skelettet

Københavns Universitet mangler penge, så der bliver ikke råd til at konservere skelettet fra den 30 tons tunge finhval på stranden i Nordjylland

Københavns Universitet skal spare 500 mio. kr. de kommende år, hvilket blandt andet førte til at 532 stillinger blev nedlagt tidligere på måneden.

Konservatorer og eksperter fra Statens Naturhistoriske Museum hører under universitet, og nu rammer sparekravene også dagens hvalpartering nord for Blokhus i Nordjylland.

Når hvaler strander ved de danske kyster vil man typisk forsøge at konservere skelettet – især når gæsten er noget så sjælden som en finhval, der kun er landet her to gange de seneste 70 år. Men fra Statens Naturhistoriske Museum lyder det nu, at der ikke bliver råd til at bevare og udstille skellettet fra den 15-20 meter lange hval.

- Vi har vendt og drejet situationen, men vi kan simpelthen ikke finde pengene til det. Det koster en kvart million, at redde sådan et skelet. Det er rigtig mange penge, og dem kan vi altså ikke finde i den situation vi står i lige nu. Det er ærgerligt, siger Abdi Hedayat, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum, og stod bag skeletteringen af to kaskelothvaler i Vestjylland sidste år.

Han begynder torsdag morgen at partere og tage prøver fra den nordjyske hval, sammen med kolleger fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Naturstyrelsen.

Det foregår ved at forskerne skærer to meter tykke fileter ud af hvalen. De bliver hægtet på en maskine og trukket af bid for bid. Det hele foregår mens hvalen stadig ligger på stranden. Stykkerne ryger i en container, og det hele bliver kørt på forbrændingen.

Teorien er, at den 15-20 meter lange hval, der nu er landet i Nordjylland, er død på havet. Måske ved en påsejling og derefter er den drevet i land.

Prøver fra hvalen skal fastslå alder, hvad den har spist, og hvor den har levet. Derudover vil der blive taget fedt- og muskelprøver for at fastslå sundhedstilstanden, og hvor påvirket det store pattedyr har været af forureningen i havene.

For et år siden strandede to kaskelothvaler på Henne Strand i Vestjylland. De blev begge skeletteret og konserveret. Det to et par måneder og krævede bl.a. 40.000 ltr. vand til at koge kødet af knoglerne.