Nyheder

Sjælden søpapegøje fundet nær død hval i Blokhus

Mens biologer og forskere var i gang med at skære 30 tons hval op – dukkede pludselig en sjælden søpapegøje op på stranden i Blokhus.

Det har været en god dag for dyreinteresserede i det nordvestjyske. Eksperter fra Fiskeri- og Søfartsmuseet og Statens Naturhistoriske Museum har brugt hele dagen på at samle prøver og obducere en død finhval og ud af det blå, dukker der pludselig en sjælden død søpapegøje op. Dem observeres der kun omkring 50 af i Danmark om året.

- Det er meget usædvanligt, de hører jo normalt til meget længere nordpå. På Island, Nordnorge og Færøerne, siger forsker ved Statens Naturhistoriske Museum Morten Tange Olsen.

Søpapegøjen blev fundet et lille stykke væk fra hvalen, som de mange forskere og biologer var i fuld gang med at partere.

- Det er ikke sådan, at vi fandt den i hvalens mave eller tror, de har rejst rundt sammen. Det sker af og til, at søpapegøjer dukker op på vores egne, og jeg tror ikke, der er nogen sammenhæng med hvalen. Men det er da et sjovt tilfælde, fortæller Morten Tange Olsen.

Søpapegøjen kaldes også en lunde. Den er omkring 30 cm lang og har et karakteristisk trekantet flerfarvet neb, orange ben og et nærmest bedrøvet blik.

Forskere skærer videre

Arbejdet med at partere og obducere finhvalen fortsætter her til aften og forskerne regner med at blive færdig i dag.

Skelettet vil man umiddelbart ikke gemme. Lige nu overvejer lokale kræfter, om de vil forsøge at finde de omkring 250.000 kr. det koster at konservere hvalens skelet, så det kan udstilles i Jammerbugt Kommune.