Nyheder

Ørevoks og øje skal bestemme hvalens alder

Med masser af tilskuere på sidelinjen er forskerne begyndt at skære den strandede finhval i Nordjylland op.

Der er fyldt på stranden i Blokhus. Tilskuerne er mødt talstærkt op for at se på obduceringen af den flere tonstunge finhval, der strandede for et par dage siden.

Forskerne startede med at skære øjet ud og grave sig ind til hvalens ørevoks.

Det lyder makabert, men begge dele bruger man til at aldersbestemme den finhval, der er strandet i Nordjylland. – og det er ikke helt let. Det fortæller Abdi Hedayat, der er konservator hos Statens Naturhistoriske Museum:

- Hvis de to aldersbestemmelser passer sammen, vil det jo være fantastisk – så vil alle være glade.

Muskler og organer undersøges

Forskerne er begyndt at skære den 30 tons tunge og 15–20 meter lange hval op. Det sker blandt andet med hjælp fra traktorer, der rykker flere meter store lunser af hvalen.

- Vi er færdige med de prøver, vi kan tage på det her stadie. Så nu er vi ved at skære ind til musklerne, som vi vil undersøge. Senere skal vi så ind til organerne, som vi også skal have prøver fra, fortæller Lasse Fast Jensen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Teorien er, at den 15-20 meter lange hval, der nu er landet i Nordjylland, er død på havet. Måske ved en påsejling og derefter er den drevet i land.

Prøver fra hvalen skal fastslå alder, hvad den har spist, og hvor den har levet. Derudover vil der blive taget fedt- og muskelprøver for at fastslå sundhedstilstanden, og hvor påvirket det store pattedyr har været af forureningen i havene.

Ikke penge til at bevare skelettet

Normalt vil eksperterne fra Statens Naturhistoriske Museum konservere og udstille skelettet fra den strandede hval, men det er der ikke penge til. 

Københavns Universitet, hvor museet hører under, skal nemlig spare 500 mio. kr. de kommende år, hvilket bl.a. førte til at 532 stillinger blev nedlagt tidligere på måneden.

- Vi har vendt og drejet situationen, men vi kan simpelthen ikke finde pengene til det. Det koster en kvart million, at redde sådan et skelet. Det er rigtig mange penge, og det kan vi altså ikke finde i den situation, vi står i lige nu. Det er ærgerligt, siger Abdi Hedayat, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum