Business

EFTER 19: Ekspert i realkreditlån svarer på dine spørgsmål

I 'Efter 19' inviterer TV 2 Nyhederne vores seere og brugere til at deltage med spørgsmål og kommentarer. Vi får rigtigt mange spørgsmål og kan derfor ikke garantere, at alle bliver brugt i interviewet. Tak for forståelsen.

I dag svarede ekspert i lån, John Norden på dine spørgsmål om realkreditlån og bidragssatser. Så hvis du er en af de mange, der har et realkreditlån hos Nykredit og Totalkredit, så stil dit spørsmål her og John Norden svarer på det. 

 'Efter 19' kan ses ved at tænde afspilleren ovenfor når udsendelsen går i luften kl 19. TV 2 Nyhederne kan ses på TV 2 PLAY.  

Kommentar

Peter:

Super godt program .Har et F 5 lån, afdragsfrit selvfølgelig til over kurs 100 ... de første 5 år udløber okt 2017( belåning 4 mil. vurdering 7,5 mil.) et råd...?

Kommentar

Amir:

Du er bare god John

Kommentar

niels jørgen sørensen:

Hej John det TotalKredit laver er det ikke mulig at forbrugerombudsmanden kan gå ind i sådan en sag da det ligner ÅGER med så store stigninger ?

Kommentar

Sten nielsen:

Kan man låne penge i udlandet/ udlansk bank??

Kommentar

Rasmus:

Kunne man optage lån i fx tuskland?

Kommentar

Jan Bødker:

Hvad sker der hvis f.eks 30% af deres kunder skifter til andet institut. Kommer der så ikke en yderligere stigning for at få nok penge i kassen. Man må jo forvente at dem der skal betale den største bidragsydelse kunne finde på at flytte.. Samt med deres nuværende "popularitet", vil der "måske" næppe strømmer til med nye kunder.

Kommentar

Louise:

Vi står overfor huskøb og har underskrevet købsaftale. Vi skal i banken næste uge. Vi skal have afdragsfrit fastforrentet lån de første 10 år. Så vi kan afvikle banklånet først. Hvilket realkredit institut bør vi vælge og hvilke forhandlings muligheder har vi så? Kan vi forhandle om disse gebyrer?

Kommentar

Leif Pauli:

Jeg optog nyt lån i Totalkredit for 2 mdr. siden. Jeg valgte Totalkredit fordi de var billigst. På det tidspunkt har man selvfølgelig vidst at bidragssatsen skulle stige men det nævnte man ikke noget om. Tangerer det ikke bedrag?

Kommentar

Rikke S. F.:

Vi har haft afdragsfrie lån som lige er udløbet og blevet opsagt. Vi har den næste måned til at finde nye lån. (Vi har totalkredit) Vi har 2 lån, 1 på 850.000 og 1 på 250.00 Vi har overvejet at omlægge til F5 lån. Hvilke lån kan du anbefale og kan det betale sig, at skifte realkredit selskab?

Kommentar

Dennis Østergaard:

Hej John Hvad hvis alle os med lån stoppede vores indbetalinger ? Kunne det få dem til at åbne øjnene ? venlig hilsen Dennis Østergaard

Kommentar

Morten Jensen Vad :

Var Nykredits argument for stigningen ikke, at det var pga. børsnotering, at der er stigning i bidragssatsen og ikke, at det var blevet dyrere at udstede lån. Totalkredit bruget stramninger efter finanskrisen som argument, men Nykredit og Totalkredit er vel samme selskab.

Kommentar

Nanna:

Vi står overfor, at skulle købe huske optage boliglån. Kan det være en fordel at vælge et andet realkreditinstitut end det ens bank "er gift"? Eller kan det blive en mere kosteligt affære?

Kommentar

Hans Jørn Christensen:

I forbindelse med omlægning af mine lån i huset som består af to lån, et som ligger under 53% og et som er under 80% af Totalkredits vurdering af huset. Jeg bliver rådet til at sammenlægge de to lån og får den 8 jan. et lånetilbud, efterfølgende accepterer jeg F3 lånet da det passe bedst til mig og derefter følger et råd om kurssikring. Den 5 februar modtager jeg låne dokumenterne og sender dem retur den 11 februar med underskrift. Den 17 februar modtager jeg så et brev hvor begrundelsen er myndighedskrav og myndighedernes straf for at lave et F3 lån en bidragsstigning fra 1,0144 til 1,3864 dvs. ca en 36% stigning. Jeg fik ikke på nogen tidspunkt en orientering om at jeg kunne forvente en stigning. Havde jeg vist at der ville komme en stigning ville stadig have 2 lån det sidste 20 årig med afdrag . jeg orienterede Totalkredit om at jeg inden jeg går på pension sansynligvis ville afvikle den del af lånet som er over 60% ( jeg går på pension om 5½ år). Løsningen som det ser ud i dag Jeg skrev til Totalkredit i går torsdag og fik svar i dag at jeg godt kunne komme ud af kursaftalen men det vil koste mig ca 14.500 kr. Jeg fik også at vide at der er muligheden for at indfri noget af gælden til kurs 100 i år tre og så vil jeg få en lavere bidragssats, men de glemte lige at fortælle at så skulle jeg betale en strafrente i restløbetiden på ca 0,95%. Så uanset hvad jeg gør så er jeg taberen. Er her ikke tale om dårlig rådgivning og kan jeg komme ud af lånet uden at skulle betale. Det nye lån træder først i kraft 1. april Med venlig hilsen Hans Jørn Christensen tlf 2223 0687

Kommentar

merete:

Hej, Kan man få en del af bidragssatsen retur fra Arbejdernes Landsbank, hvis man skifter bank og flytter et eksisterende Totalkredit-lån optaget igennem en anden bank? Mvh Merete

Kommentar

Søren lygum Henningsen :

Som jeg forstår er stigningen/polstringen lavet på baggrund af en forventet direktiv, og ikke faktiske omstændigheder

Kommentar

Anne-Louise Agerskov Lodahl:

Vi har lån ved totalkredit via vores bank: Middelfart Sparekasse. Vi er utilfredse med at bidragssatserne er steget og er i tvivl om, hvordan vi griber det an. Vi er ikke interesserede i at acceptere dette! Hvad er vores muligheder? Med venlig hilsen Anne-Louise Agerskov Lodahl

Kommentar

Ulla Jørgensen :

Hej Er det muligt at omlægge fastforrentet lån, når vi bor i et område hvor det er svært at sælge sit hus? Huset blev vurderet til lige under 1 million før finanskrisen. Med venlig hilsen Ulla Jørgensen

Kommentar

Jan A.:

F3-Totalkredit-restgæld=1.7-straf=5400kr Mit lån bliver først refinanceret den 1-april i år, men vi kan ikke længere stoppe det.. fik at vide at der var sidste frist d. 1 Feb for at vælge et andet lån, så jeg får alle 3 års "straf" for prisstigningen.. Hvorfor er der egentlig den lange periode før, som nu fastlåser mig fra at vælge noget andet ?

Kommentar

Mette:

Med et 30-årigt fast forrentet lån på mDKK 3 til 2.5% kan det så betale sig at flytte??

Kommentar

johnny petersen:

Skal banker og realkreditinstitutter oplyse hvem der får hvad ved stigningen. Ville være rar at have i forhandlinger.