Politik

Langballe om ministerdrama: Har aldrig set det her før

TV 2s politiske redaktør kan kun finde to dækkende ord for den aktuelle situation mellem K og V: Dramatisk og højst, højst usædvanlig.

En af landets mest garvede politiske kommentatorer har svært ved at finde et sidestykke til den situation som regeringen og Det Konservative Folkeparti har kastet sig ud i efter et samråd om den omstridte landbrugspakke.

Ikke mindst fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) umiddelbart efter K-formand Søren Pape Poulsens pressemøde selv valgte at gå på de sociale medier og indkalde til et møde med de borgerlige partier med ordene: ”Så må vi se, om regeringen stadig har opbakning til at være regering."

Derudover har hovedpersonen mellem de to partiledere – miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V) – valgt at møde op på sit job onsdag morgen til trods for, at hun har et flertal imod sig efter det konservative mistillidsvotum.

- Det her slutter sig til en lille skare af begivenheder, jeg har oplevet, som er i toppen af spændingsskalaen, forklarer TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe.

Dramatisk spil

Statsministeren gik imod sædvane og forlod krisemødet i blå blok uden at kommentere, hvad der var foregået på mødet mellem Kristian Thulesen-Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA), ham selv og Søren Pape Poulsen (K).

Dermed er det fortsat åbent, hvad Konservatives manglende tillid til miljøministeren vil komme til at betyde for regeringen.

- Det er et dramatisk spil, hvor Lars Løkke forsøger at få det hele til at lande. Og hvad så? Jeg må være dig svar skyldig. Alle scenarier er tilsyneladende åbne endnu. Vi ved, at Eva Kjer Hansen er mødt på arbejde, selvom et flertal har ytret, at man ikke har tillid. Det er usædvanligt, siger Anders Langballe, der må grave dybt i erindringen for at finde noget, der minder om et sidestykke.

- Jeg mindes, at Lars Barfoed (tidligere konservativ partiformand og borgerlig minister, red.) under Fogh-regeringen blev væltet som minister. Der sitrede Christiansborg i de tre timer, hvor han tænkte sig om og selv konkluderede, at han skulle trække sig. I går aftes skaber Lars Løkke Rasmussen tvivl om hele regeringens liv, og så sniger han sig ud af statsministeriet ved halv et-tiden uden at svare på noget som helst. Det er en yderst usædvanlig situation, siger Anders Langballe.

Aldrig set før

Eva Kjer Hansen ankom onsdag morgen på sit arbejde i miljø- og fødevareministeriet. Det skete, efter hun havde aflyst interview med blandt andre Go’ Morgen Danmark, og hun har stadig ikke kommenteret sagen, siden hun havde gennemgået et tre timer langt samråd tirsdag.

- Jeg tvivler på, at det nogensinde er sket før. Sidste gang, man nåede til en afstemning i folketingssalen, om Folketinget har tillid til en minister, det var i 1947, og det siger noget om, hvor usædvanligt det er, forklarer Anders Langballe.

Men selv om statsministeren sammen med Eva Kjer Hansen agerer usædvanligt i denne situation, så vurderer han, at Lars Løkke Rasmussen helt sikkert har gennemtænkt sin håndtering af sagen.

For ifølge Anders Langballe er Lars Løkke Rasmussen en mester udi snedige manøvrer i pressede situationer.

Det viste han blandt andet, da han forrige år var dømt ude som partiformand og selv øjensynligt havde besluttet, at det var slut. Efter et par kropsfinter og et overlap fra partiets gamle kending Søren Gade lykkedes det at forlade hovedbestyrelsesmødet med formandstitlen i behold

- Han kan det spil, og det er uforudsigeligt, og han bruger alle tænkelige virkemidler, og i denne sag, hvor han på sociale medier skaber tvivl om regeringens liv og lader alle hænge i luften i et halvt døgn. Det er helt usædvanligt, siger Anders Langballe.  

Truer landbrugspakken regeringens fremtid?

  1. Minister trækkes i samråd

   Flere partier havde indkaldt fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) i et samråd, blandt andet for at få besvaret spørgsmål, om hvorvidt ministeren har misinformeret Folketinget om, hvorvidt landbrugspakken vil skade eller gavne miljøet, og om organisationen Bæredygtigt Landbrug har haft for stor indflydelse på pakkens indhold.

  2. Utilfredse konservative

   - Jeg mener, tallene er fuldt ud retvisende hele vejen igennem.

   Sådan lød meldingen fra Eva Kjer Hansen på samrådet, og dermed kom der ikke mange indrømmelser fra ministeren under det knap tre timer lange samråd. Det fik landbrugsordfører for Konservative Rasmus Jarlov til at rasle med sablen med ordene: 

   - Det er ikke blevet lettere for ministeren efter samrådet. 

    

  3. Konservative har mistet tilliden

   Efter mødet nåede Det Konservative Folkeparti til enighed om at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), tilsyneladende fordi partiet ikke mente, at ministeren havde givet et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken. 

   Og da ministeren ikke ville imødekomme Konservative var meldingen klar. Denne gang fra partiets formand: 

   - Derfor har vi ikke længere tillid til ministeren. Det har vi meddelt statsministeren. At sagen er kommet hertil synes vi er bedrøveligt. Vi har generelt et godt samarbejde med Venstre-regeringen og dens ministre, men vi kan ikke have tillid til en minister, der ikke gengiver et retvisende billede af konsekvenserne af de politiske beslutninger, lød det. 

  4. Løkke indkalder blå blok til møde

   Mistilliden fik Lars Løkke Rasmussen til at indkalde de blå partiledere til møde klokken 21 tirsdag aften. På Twitter antydede han, at han truede med at gå af, hvis ikke Konservative rettede ind.

  5. Regeringen i fare efter krisemøde?

   Efter krisemødet i blå blok, der sluttede sent tirsdag aften, stod det pludselig uvist, om regeringen ville overleve. 

   Lederne af de borgerlige støttepartier forlod Statsministeriet, hvor Lars Løkke Rasmussen ville sikre sig den fortsatte opbakning til regeringen.

   Og mens både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bekræfter deres opbakning til regeringen, fastholdte Konservatives formand sent tirsdag, at han ikke havde tillid til Eva Kjer Hansen.