Køkkenknive, kødkroge og save – nu skal hval skæres i stykker

Eksperter fra Statens Naturhistoriske Museum og Fiskeri- og Sørfartsmuseet skal torsdag partere den 30 tons tunge hval, der er strandet i Nordjylland.

Køkkenknivene er blevet slebet, og onsdag morgen er de på Statens Naturhistoriske Museum i København ved at blive pakket ned sammen waders, regnjakker, kødkroge, reb og lanser.

Det er ikke en lejemorder, der pakker tasken, men derimod konservator på museet, Abdi Hedeyat, der sammen med tre kolleger gør klar til at tage turen mod Nordjylland for at partere den døde finhval, der tirsdag blev fundet på stranden lidt nord for Blokhus.

Masser af publikum

Ud over de fire medarbejdere fra Naturhistorisk Museum i København vil medarbejdere fra Naturstyrelsen og Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg også kaste sig over den 30 ton tunge hval.

- Og så er det jo vinterferie på de kanter, så mon ikke vi også får lidt publikum på deroppe, siger Abdi Hadeyat.

- Derudover har vi god erfaring med, at der kommer en masse konservatorstuderende og hjælper til, de fleste synes jo, det er trods alt lidt mere spændende, at se en hval, end at stå og skære i en ræv, siger han.

Et sjældent syn

Det er heller ikke så tit, vi ser en finhval på vores kanter. Den sidste var i Vejle for knap seks år siden, og før det er det 70 år siden, det enorme pattedyr strandede i Danmark.

Teorien er, at den 15-20 meter lange hval, der nu er landet i Nordjylland, er død på havet. Måske ved en påsejling og derefter er den drevet i land.

Det er endnu ikke besluttet, om hvalens skelet skal konserveres, eller om den blot skal skæres i stykker og destrueres. Under alle omstændigheder vil det ske på stranden i Nordjylland fra torsdag morgen ved 8-9 tiden.

- Man skærer to meter tykke fileter ud af den, som man hægter på en maskine og trækker ud. Det hele bliver dermed fjernet fra den i små bidder, mens den ligger på stranden. Det ryger så op i en container. Hvis vi ikke skal bruge skelettet, bliver det hele kørt på forbrændingen, det kræver jo lidt af en ovn at destrurere sådan en, siger Abdi Hedayat.

Øjet afslører alder

Inden vil biologer og dyrlæger dog tage prøver fra hvalen - blandt andet for at fastslå alder, hvad den har spist, og hvor den har levet.

- Man bruger faktisk øjet til at vurdere alderen. Man måler længden af det og kan på den baggrund fastslå, hvor gammel hvalen er, fortæller Morten Tange Olsen, der er Adjunkt ved Statens Naturhistoriske Museum.

Derudover vil der blive taget fedt- og muskelprøver for at fastslå sundhedstilstanden, men også for at få et billede af, hvor mange tungmetaller hvalen er fyldt med. Det bruger man til at vurdere, hvor påvirket de store pattedyr er af forureningen i havene.

Ingen eksplosionsfare

Man regner med, det vil tage et par dage at partere den store hval. Den er allerede nu ved at gå i forrådnelse, men ifølge eksperterne, er der endnu ikke nogen fare for eksplosioner på grund af de gasser, der dannes på grund af forrådnelsen.

To kaskelothvaler strandede i 2014 ved Henne Strand ved den jyske vestkyst, og her blev der foretaget en kontrolleret "punktering", så de store dyr ikke skulle eksplodere til fare for gæsterne på stranden.