Nyheder

Danmark skal have en rumlov

Danmark har nu så mange virksomheder og institutioner, der arbejder med det ydre rum, at videnskabsministeren vil indføre en rumlov.

I morgen bliver loven, der retteligt hedder "Lov om Aktiviteter i det ydre rum", fremsat i Folketinget.

Loven skal regulere, hvordan og hvornår man kan lave forsøg med - og opsende - rumraketter, siger videnskabsministeren.

- Vi vil gerne have afklaret spillereglerne i det ydre rum på samme måde, som vi har færdselsregler på vejene hernede på jorden, siger videnskabsminister Esben Lunde Larsen til TV 2. Det kan være sikkerhedsafstande og hvad man gør med vildfarende objekter, fortsætter videnskabsministeren.

Loven kommer nu, fordi fire FN-traktater fra 60'erne og 70'erne siger, at hvis vi kommer i nærheden af at sende noget i rummet, så skal vi have en rumlov. 

I løbet af de seneste år er der opstået et spirende miljø af raket-entusiaster og satellitbyggere på Aalborg Universitet, DTU og i private Danish Space Challenge og Copenhagen Suborbitals, der drømmer om at udforske det ydre rum. Og med lovudkastet vil ministeren have klare rammer for, at de "danske aktiviteter i det ydre rum finder sted på et reguleret og sikkerhedsmæssigt betryggende grundlag", som der står i lovudkastet.

Det ydre rum begynder ved 100 km.

Raketbygger: Frygter at blive kvalt i bureaukrati.

Netop Copenhagen Suborbitals har indsendt høringssvar til rumloven og frygter, at loven kvæler branchen i bureaukrati.

- Lovudkastet er meget uklar. Loven definerer fx. en rumgenstand, men ikke HVAD en rumgenstand er. Er det raketten eller møtrikken? siger Niels Foldager fra Copenhagen Suborbitals. Hvis det er så omfattende og detaljeret, så risikerer man at kvæle den lille rumbranche i bureaukrati, siger han.

Men den frygt er i følge videnskabsministeren helt umotiveret.

- Vi har lyttet til høringssvar og det bliver ikke selve møtrikkerne, men hele genstanden, der skal godkendes ,siger videnskabsminister Esben Lunde Larsen og understreger, at han og regeringen har en interesse i at fremme den danske rumbranche.

Men et andet ønske fra Copenhagen Suborbitals bliver ikke efterkommet af ministeren. Det kommer til at være udviklerne og raketentutiasterne selv, der skal betale for tilsyn og godkendelser.

Loven om aktiviteter i det ydre rum skal i følge planen være klar 1. juli 2016.

Hele høringssvaret fra Copenhagen Suborbitals kan læses HER.