Nyheder

Australsk medie i chok over dansk børnehave: Hvad sker der?

Denne skovbørnehave i Skive har vakt opsigt i Australien. Skive Kommune / Skive Kommune

Det australske program Dateline sætter fokus på danske skovbørnehaver - og de er overraskede over, hvor vildt det går for sig.

Ingen ville nogensinde lade Johan Laigaard lede en børnehave i Australien. 

Sådan starter advarslen i en artikel på forsiden af det australske medie SBS i forbindelse med et indslag til tv-stationens program 'Dateline'. 

I skovbørnehaven Daycare Nord ved Skive, hvor Johan Laigaard er daglig pædagogisk leder, slår børnene nemlig på træstammer med kæppe, og der er intet hegn omkring poderne, der løber og leger i skoven i både mudder, sne, regn og solskin.

De bruger også knive til at snitte i træ, og de klatrer højt op i trætoppe. 

Den skræmte australske journalist kan ikke altid se en voksen i den umiddelbare nærhed, skriver han.

- Hvis du er den slags forælder, der holder tæt øje med dine børn på legepladsen, så vil Danmarks skovbørnehaver komme som et slemt chok - de gør tingene anderledes her, skriver Amos Roberts på SBS' hjemmeside. 

I løbet af sit tre dage lange ophold i skovbørnehaven finder journalisten dog ud af, at der er en mening med galskaben, at børnehavens ansatte bruger pædagogiske metoder i de naturlige omgivelser, og at de er i nærheden.

- Han var heroppe i december, og det er altid spændende at have nogen til at kigge ens arbejde efter. Det kan godt se ud som om, vi bare leger, men jeg synes, det er fantastisk godt, at han også kan se, at der er pædagogik bag det, vi gør, siger daglig pædagogisk leder Johan Laigaard til TV 2. 

Her kan du læse artiklen og se tv-indslaget på den australske hjemmeside.

Motorisk klar til at lære

Grunden til, at australierne synes, en dansk skovbørnehave er et vildt koncept, er, at børn bliver pakket mere "ind i vat" down under og i andre lande, mener den daglige leder.

Han har vist cirka 50 personer fra lande som Argentina, Kina og Canada rundt i skovbørnehaven i forbindelse med kurser, som skovbørnehave-forfatter Jane Williams-Siegfredsen står bag. 

- Alle er bekymrede for, om børnene nu bliver klar til at gå i skole, og om de nu får lært at skrive og regne. Men man skal være motorisk klar til at sidde på en stol for at lære, siger Johan Laigaard.

- Her lærer børnene dagligt at løbe en risiko og vurdere, om noget er farligt eller sikkert. De tager kun små skridt og risikerer derfor kun at komme lidt til skade, siger lederen.

Lærer om vind, vand og jord 

Fra klokken 9 til 15 er børnehavebørnene ude i naturen. Her bliver der gået ture, og de følger livet i vind, vand og på jorden. 

- De lærer at tage sig af hinanden, de lærer om naturen, bliver nysgerrige, og de udvikler sig motorisk, fortæller Johan Laigaard.

- Når de kommer herfra, så kan de i hvert fald navnene på fem insekter, fem fisk og fem fugle, fortæller han. 

Det tyder på, at den australske journalist i løbet af sit besøg er blevet overbevist om, at de danske skovbørnehaver ikke er så slemme endda. 

Han skriver i hvert fald til slut, at han faktisk synes, det er en skam, at Australien ikke ville lade sådan en som danske Johan Laigaard lede en børnehave i landet.