Se kortet: Her er der størst risiko for oversvømmelser i Danmark

16x9

Ti steder i Danmark har i fire år arbejdet med en risikoplan for at forhindre oversvømmelser.

En stormflod eller monsterregn kan skylle visse områder fuldstændig over i Danmark og gøre plæner til pools. På grund af storme og en stigning i nedbør - der i 2015 næsten nåede rekordhøjder - har ti områder i Danmark fået til opgave at lave en risikoplan for at forberede sig på oversvømmelser.

Det er Naturstyrelsen og Kystdirektoratet, som pĂĄ baggrund af EU's oversvømmelsesdirektiv udpeger de ti steder i Danmark, der samlet berører 22 kommuner.

Kommunerne har haft til slutningen af 2015 til at lave en risikostyringsplan for oversvømmelser, og heri ligger beskrivelser af omrĂĄderne, der virkelig er i risiko for oversvømmelserne.

Flere omrĂĄder kan blive udpeget

De to organisationer valgte at simulere en stormflod, der var af sĂĄ stor styrke, at den normalt kun forekommer med 1000 ĂĄrs mellemrum. Det gjorde de for at se, hvor Danmark var hĂĄrdest ramt. Samtidig blev omrĂĄderne udvalgt, fordi der var mere end 500 berørte husstande, og skader pĂĄ ejendommene ville overstige to milliarder kroner.

- Jeg vil ikke udelukke, at der kommer flere områder, der bliver underlagt risikoplanen. Det er vi netop nu i gang med at undersøge. Der vil i 2017 komme mere information herom, siger Thorsten Piontkowitz, Senior kysttekniker ved Kystdirektoratet og ansvarlig for implementering af EUs oversvømmelsesdirektiv.

Oversvømmelser i Danmark

Ti områder med størst risiko for oversvømmelser