Landbrugspakke kan komme i konflikt med EU-regler

16x9
Regeringens omstridte landbrugspakke kan være på kollisions-kurs med et direktiv, der skal beskytte særlige dyrearter og naturområder. Foto: Henning Bagger

Regeringen og f√łdevareminister Eva Kjer Hansens (V) omstridte landbrugspakke er ikke kun under beskydning for misvisende beregninger og kreative regnemetoder.

Den √łgede udledning af kv√¶lstof p√• landm√¶ndenes marker kan ogs√• komme i konflikt med EU-regler - n√¶rmere bestemt det s√•kaldte habitatdirektiv, som forpligter Danmark til at beskytte s√¶rlige dyrearter og naturomr√•der.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening samt eksperter, der har gennemgået lovforslaget bag landbrugspakken.

- Loven er p√• kollisionskurs med EU-retten, allerede f√łr den er vedtaget, siger Bo H√•kansson, biolog hos Danmarks Naturfredningsforening til Berlingske.

Negativ påvirkning i Natura 2000-områder
Regeringens landbrugspakke vil lade b√łnderne g√łde markerne mere. En √łget udledning af kv√¶lstof √łger risikoen for ¬Ľnegativ p√•virkning¬ę af naturen i de s√•kaldte Natura 2000-omr√•der, lyder det i en rapport fra Milj√ł- og 

F√łdevareministeriet selv. Natura2000 er beskyttede naturomr√•der i EU, som medlemslandene har pligt til at bevare og beskytte, fordi de blandt andet har et unikt dyreliv.

If√łlge samme milj√łrapport, der beskriver konsekvenserne af regeringens landbrugspakke, skal den √łgede udledning derfor modsvares af en r√¶kke 'afv√¶rgeforanstaltninger'.

Forventninger kan ikke erstatte dokumentation
Og her opst√•r problemet if√łlge Bo H√•kansson, fordi tiltagene er uklare.

- En lov kan ikke godkendes ud fra nogle forventninger om, at man vil gennemf√łre nogle tiltag. Det er if√łlge lovforslaget og milj√łrapporten et √•bent sp√łrgsm√•l, om tiltagene kommer i m√•l, og hvordan de vil virke. EU-domstolen har fastsl√•et, at man ikke kan bruge forventninger om at komme i m√•l, men derimod kr√¶ver dokumentation, siger Bo H√•kansson og uddyber:

- Det vil svare til, at du g√•r ned i banken og siger, at du regner med at f√• et arbejde n√¶ste √•r, hvor du tjener fire millioner, og at du derfor gerne vil have lov at k√łbe et hus. Det holder ikke.¬ę
Stor usikkerhed om frivillige tiltag

Et brud p√• habitatdirektivet
Landbrugspakken har v√¶ret under massiv kritik siden s√łndag, hvor Berlingske kunne beskrive, at en r√¶kke topforskere kaldte regnestykket for 'misvisende'. Problemet er if√łlge forskere, at pakken ikke vil gavne milj√łet, lige s√• meget som ministeriets regnestykke viser. Og i g√•r kunne Berlingske beskrive, at tre forskere fra Biologisk Institut p√• K√łbenhavns Universitet i et h√łringssvar udtrykker, at landbrugspakken ligefrem vil give underskud p√• milj√łkontoen samtlige √•r fra 2016 til og med 2021.¬†Samtidig konkluderede forskerne, at landbrugspakken er et 'krystalklart brud p√• habitatdirektivet'.

Ogs√• juraprofessor Helle Tegner Anker, der er ekspert i milj√łret ved K√łbenhavns Universitet, f√¶ster sig ved, at en central del af pakken bygger p√• frivillighed. Netop den del risikerer at komme i konflikt med EUs habitatdirektiv.

- Der er en stor usikkerhed forbundet med de frivillige foranstaltninger. Habitatdirektivet kr√¶ver en h√łj grad af sikkerhed for, at der ikke sker en forringelse i det enkelte omr√•de, siger Helle Tegner Anker til Berlingske.

Bl√¶ser p√• Danmarks l√łfter
Europaparlamentariker for SF Margrete Auken vil nu stille sp√łrgsm√•l til Kommissionen om, hvordan den vil agere p√• baggrund af advarslerne fra forskerne i Danmark.

- Ministeren bl√¶ser fuldst√¶ndig p√• Danmarks l√łfter. Husk p√•, det er os selv, der har forpligtet os til de her direktiver, siger Margrete Auken.

Det var torsdag ikke muligt at f√• en kommentar fra Milj√ł- og f√łdevareminister Eva Kjer Hansen (V).

I mandags udtalte hun dog generelt om overholdesen af EU-direktiverne til Ritzau, at hendes ¬Ľvurdering er, at vi fuldt ud lever op til direktiverne, og det tror jeg ogs√•, at kommissionen vil finde forst√•else for og se, at vi g√łr.¬ę