Ny forskning: Sådan lærer du hurtigst

Ny forskning udfordrer nu det gamle mantra om, at hvis du blot øver dig og gør ting 10.000 gange, så bliver du god til det.

Amerikanske forskere mener at have bevist, at hvis du skal lære noget nyt, så skal du øve dig på flere forskellige måder. Og ikke bare gentage og gentage og gentage. 

Især når det gælder motorik er det i følge forskerne en god ide at ændre en lille smule på den måde, man træner på.

Dybest set handler det om at øve den samme opgave - som at spille et stykke musik eller øve dit golfsving. Det mest logiske er måske bare at gentage det samme igen og igen, indtil bevægelsen ligger på rygraden.

Men forskerne på John Hopkins Universitetet mener, at du kan mestre tingene dobbelt så hurtigt ved at tilføje i en lille variation i øvelserne. For eksempel kan du spille musikken ved forskellige hastigheder eller holde anderledes på golfkøllen.

Sådan gjorde forskerne

Forskerne satte 86 mennesker til at flytte en cursor på skærmen ved at klemme en mus i stedet at skubbe den rundt på et skrivebord.

En tredjedel af deltagerne øvede sig ikke på opgaven. En anden tredjedel øvede sig kun på musen. Og den sidste gruppe øvede sig med forskellige former for tryk på musen.

Den gruppe, der trænede med små variationer, løste opgaven dobbelt så godt som den gruppe, der bare gentog opgaven igen og igen.

- Vi fandt ud af, at hvis du udfører en let modificeret udgave af en opgave, du vil mestre, så lærer du rent faktisk mere og hurtigere, end hvis du bare øver præcis de samme ting flere gange i træk, siger seniorforsker Pablo A. Celnik fra John Hopkins Universitetet.

De nye resultater giver god mening for hjerneforsker Troels W. Kjær.

- Det man har brug for i det virkelige liv, er aldrig helt det samme. Og ved at sige over i det andet spor, så tvinger man hjernen til at tænke nyt. Det at gå nye veje er krævende og kræver mere af hjernen end bare at gøre ting 10.000 gange, siger hjerneforsker og overlæge på Sjællands Universitets Hospital, Troels W. Kjær, til TV 2.

- Hvis jeg nu er professionel strikker, så kunne jeg måske med fordel hækle engang i mellem for at træne min krop og min hænder på en ny måde, siger Troels W. Kjær.

Læs mere om forskningen her hos John Hopkins University.