Apple nægter at hjælpe FBI

Apple nægter at hjælpe FBI med at knække koden til en iPhone, der tilhører en mistænkt fra terrorangrebet i den californiske by San Bernadino.

I et opsigtsvækkende opgør med FBI nægter Apple nu at følge en retskendelse, der skal tvinge firmaet til åbne en iPhone, som blev konfiskeret under terrorangrebet i San Bernadino i Californien.

Angrebet, der fandt sted i begyndelsen af december sidste år, kostede 14 mennesker livet.

Efterfølgende fik FBI fat i den ene af to gerningsmænds telefoner, og det er de data, der ligger på telefonen myndighederne vil have adgang til.

Men i et åbent brev afviser Apples direktør Tim Cook at hjælpe FBI med at bryde telefonens PIN-kode.

- Regeringen hævder at dette redskab kun kan bruges én gang på en telefon. Men det er simpelthen ikke sandt. Når det er skabt vil teknikken kunne bruges igen og igen på et hvilket som helst antal enheder. I den fysiske verden ville det være det samme som en hovednøgle, der kan åbne flere hundrede millioner låse - fra restauranter og banker til butikker og boliger. Ingen fornuftig person ville finde dette acceptabelt, skriver Tim Cook blandt andet.

Læs hele brevet her.

FBI kan ikke bryde koden

Problemet for FBI er, at de ikke har været i stand til at bryde koden til telefonen. Som en del af sikkerhedsindstillingerne er det muligt, at telefonen sletter alt indholdet, hvis man gætter forkert 10 gange.

Derfor vil myndighederne have Apple til at gøre det muligt at fjerne begrænsningen på de 10 gæt og derefter hjælpe FBI med automatisk at indtaste alle tænkelige kombinationer, så det ikke skal gøres manuelt.

Men det afviser Apple altså at gøre - og det er vigtigt, mener overvågningsekspert, Anders Kjærulff fra Radio 24Syv.

- Det er nyt, at Apple går ud offentligt og fortæller om det pres, der kommer fra myndighederne. Der er et massivt pres på hele tele og tech-branchen og hvis Apple knækker nakken og taber denne sag, så vil hele branchen knække nakken og vi vil alle være i store problemer, siger Anders Kjærulff til TV 2.

Knap så stor forståelse møder Apples indstilling fra nogle amerikanske politikere.

- Det har i nogen tid været Apples princip at hjælpe politiet mindst muligt. De burde være på vores side i indsatsen mod terrorisme, siger Brad Sherman, der er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne.