Professor: Ingen fast grænse for, hvor gamle vi kan blive

Opgørelse sætter tal på, hvor længe du kan forvente at leve. Men videnskaben vil rykke grænsen - i USA har forskere fået mus til at leve 35% længere.

I dag er der kommet nye tal for, hvor længe vi danskere lever, og for første gang i 21 år er der sket et fald i kvindernes middellevetid.

Den er nemlig faldet med 0,2 år, så kvinder nu i gennemsnit lever 82,5 år.

Det er dog fortsat betragteligt højere end mændene, der kun har en middellevealder på 78,6 år.

Hvis dødeligheden holder sig på samme niveau i fremtiden, vil 68 procent af de piger, der bliver født i år, blive 80 år.

31 procent til kunne fejre 90-års fødselsdag. 

3,4 procent af pigerne vil blive 100 år gamle.

Men selvom der i denne omgang er sket et lille falde for kvindernes vedkommende, så har udviklingen de seneste mange år kun peget i én retning: Vi bliver ældre og ældre.

Faktisk er middellevetiden i Danmark i løbet af de sidste 150 år vokset fra godt 40 år til cirka 80 år. Og der er ikke nogen grund til at antage, at den udvikling ikke vil fortsætte:

- Man kan sammenligne udviklingen i levetid med et tog, der har kørt med en fast hastighed i 150 år. Indtil videre er der ikke nogen tegn på, at det stopper, og det sætter tilsyneladende heller ikke farten ned, siger professor i aldringsforskning Kaare Christensen fra Syddansk Universitet.

Forskere forlænger livet for mus

Men faktisk er forskere over hele verden i fuld gang med at forsøge at rykke vores levealder endnu mere.

På Mayo Institute i USA har forskere i forsøg fået mus til at leve op til 35 procent længere, ved at rense ud i en bestemt type celler.  

- En af de vigtigste ting, vi iagttog, var, at der skete en drastisk forbedring af dyrenes levealder. Dyrene levede 25-35 procent længere, end en mus uden behandling ville leve, siger Darren Baker fra Mayo Clinic. Han er medforfatter på et studie, der for nylig blev udgivet i det anerkendte videnskablige tidsskrift, Nature.

- Og ikke alene øgedes musenes levealder, men deres sunde levealder forlængedes også. Det ser ud til at dyrene blev forhindret i at udvikle aldersbetinget forfald i en række væv, konstaterer han.

Professor Kaare Christensen kalder studiet interessant:

- Det, forskerne har fundet ud af, er, at hvis man renser ud i udbrændte celler, så hjælper det de her mus. Det tyder på, at hvis man hos mennesker, engang i fremtiden, kan finde en måde at komme af med de her celler på, så ville det være interessant.

Han understreger dog, at man allerede uden at pille ved gener og celler, har opnået stor fremgang i middellevetiden.