Politiet om organiserede butikstyverier: Det burde vi have tid til

Dansk Politiforbund kalder det helt uacceptabelt, at organiserede butikstyverier er blevet noget, som politiet ikke tager sig af.

Butikken ”Gunzone” i Aarhus, der blandt andet sælger softguns, har otte sager om grove butikstyverier liggende hos politiet. Selv om butiksindehaveren har tydelige overvågningsbilleder af tyvene, så vil politiet ikke bruge ressourcer på tyverierne.

De seneste dage har bragt flere lignende historier fra København, men det sker altså også andre steder i landet. ”Gunzone” er nemlig kun en af flere Aarhus-butikker, der føler sig ignoreret af politiet.

Når butiksejerne i Aarhus ringer til politiet om tyverier, får de at vide, at de bare kan sende en anmeldelse på nettet.

En praksis, som politiet bestemt ikke er stolt af:

- Det er katastrofalt. Jeg vil heller ikke acceptere det. Det er en vigtig opgave. Når det er så organiseret og banderelateret, så nærmer det sig røveri - jeg ved godt der er tale om butikstyveri, for der er ikke tale om trusler - men når det er så organiseret, så er det selvfølgelig også en sag, som politiet er interesseret i at opklare, siger formanden for Dansk Politiforbund, Claus Oxfeldt.

Jeg kan ikke forsvare det

Han er bekendt med, at politiet har en prioritering, der betyder, at butikstyverier, som ellers kun kræver minimal efterforskning, bliver henlagt. Men det kalder han for en fejlprioritering:

- Jeg har fuld forståelse for den frustration, der er blandt disse butiksejere, der føler sig totalt magtesløse. Når man anmelder noget og vi så ikke har ressourcerne til at komme ud. Jeg skal ikke forsvare, at sådan en opgave ikke bliver løst. Så må der være andre opgaver på færdselsområdet, hvor man drosler ned i en periode, siger Claus Oxfeldt.

Han understreger dog, at problemet bunder i, at politiet er så presset mandskabsmæssigt, at man må koncentrere sig om de livstruende opgaver.

- Vilkårene er sådan, at der var terror i 2015 og også en flygtningesituation, der trækker så store ressourcer fra dansk politi i politikredsene, at der ikke er tid til ikke-livstruende opgaver, siger han.

Koster milliarder hvert år

En stor undersøgelse fra 2014 viser, at der i de nordiske lande blev begået butikstyverier til en værdi af godt 13 milliarder danske kroner.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 500 butikskæder med omkring 11.000 butikker, viser at butikstyverierne står for halvdelen af de tab, som butikkerne lider på den måde. Knap 30 procent skyldes ansattes uærlighed, men de sidste 20 procent skyldes fejl på prismærker eller kasseboner.