Et år efter terrorangrebet: Omars vrede ulmer stadig i baglandet

16x9
Omar El-Hussein. Arkivfoto. Foto: Politifoto / Scanpix Denmark

Der er g√•et et √•r siden terrorangrebet i K√łbenhavn, men fort√¶llingen om et modborgerskab i bandemilj√łerne eksisterer stadig, lyder det fra sociolog.

Et √•r efter terrorangrebene i K√łbenhavn den 14. og 15. februar 2015, der kostede to personer livet, er der stadig de samme frustrationer, fort√¶llinger og vrede i det milj√ł i Mj√łlnerparken i K√łbenhavn, som den 22-√•rige gerningsmand Omar El-Hussein var en del af. 

Fort√¶llingen om modborgerskabet ‚Äď fort√¶llingen om dem og os ‚Äď eksisterer stadig i det kriminelle bandemilj√ł. S√•dan lyder budskabet fra sociolog og forfatter til bogen 'Vrede unge m√¶nd' Aydin Soei.

- Holdningerne og meningerne fra det milj√ł i og omkring Mj√łlnerparken, som Omar El-Hussein voksede op i, er de samme som for et √•r siden, siger Aydin Soei.

Han forklarer, at der stadig eksistrerer en subkultur med destruktive unge, der deler antisemitiske holdninger. 

- Der er blandt de unge en lyst til at bryde loven. Det er et udtryk for, at utallige fors√łg p√• at komme bandemilj√łet i ghettoerne til livs har sl√•et fejl.

Fortællingen om modborgerskabet

If√łlge Aydin Soei skal Omar El-Husseins handling sidste √•r, hvor han f√łrst sk√łd og dr√¶bte den 55-√•rige filminstrukt√łr, Finn N√łrgaard, foran kulturcentret Krudtt√łnden og senere den 37-√•rige j√łdiske vagt foran synagogen, Dan Uzan, ses i lyset af at han var en ung mand, der var opvokset i et r√•t og kriminelt milj√ł. Sociologen mener, det er p√• tide, at myndighederne √¶ndrer fokus i den radikaliseringsindsats, som er lagt for dagen. 

- Man er n√łdt til at droppe at se antiradikalisering som en kamp mellem det gode og det onde. Som en eller anden Star Wars kamp, hvor man ser de unge stakkels m√¶nd blive hvervet af nogle langsk√¶ggede onde imamer, lyder det fra Aydin Soei. 

Han fortæller, at det er svært at sige entydigt, hvilke unge mennesker, der er i fare for at blive radikaliserede i en sådan grad, at de ender med at begå en terrorhandling.

- Nogle personer er mere tilb√łjelige til at blive radikaliserede end andre. Det kommer an p√• deres opv√¶kst og det milj√ł, som de unge befinder sig i. 

I Omar El-Husseins tilf√¶lde var der to vigtige faktorer, der gjorde sig g√¶ldende. Han befandt sig i et r√•t og kriminelt milj√ł. Han var del af et milj√ł i Mj√łlnerparken i K√łbenhavn, hvor der hersker en fort√¶lling om et modborgerskab. En gruppe unge der deler en f√łlelse af, at de ikke f√łler sig anerkendt som ligev√¶rdige borgere.  

Flere af de unge drenge i Mj√łlnerparken skal if√łlge Aydin Soei betale et ekstra gebyr i kampen for at skabe sig det gode p√• grund af deres bop√¶l i socialt udsatte boligomr√•der. 

- Politikerne b√łr s√¶tte fokus p√• en kommunal indsats i de udsatte boligomr√•der, hvor der opst√•r en forestilling om et ‚ÄĚdem og os‚ÄĚ parallelsamfund. Det var en s√•dan indsats, der skulle have v√¶ret iv√¶rksat i Omar El-Husseins tilf√¶lde.

R√•b om hj√¶lp blev overh√łrt 

Aydin Soei mener ikke, at nogen terrorpakker  kunne have forhindret Omar El-Hussein i at beg√• angrebene. 

- Det prim√¶re problem i Omar El-Husseins tilf√¶lde var, at indberetninger om at Omar El-Hussein var til fare for sig selv og sine omgivelser blev overh√łrt, siger Aydin Soei.

Sociologen peger p√•, at der ogs√• er en r√¶kke andre faktorer, der spillede ind i forhold til at Omar El-Hussein gik s√• langt som at beg√• drab mod civile. Blandt andet, at han r√łg ud af af den kriminelle bande Brothas. 

- Hvis ikke Omar var blevet smidt ud af banden Brothas, ville han ikke have dr√¶bt en civil. Inden for de fleste bander er det normalt ikke tilladt at beg√• drab mod civile. Banderne bekriger hinanden internt, men tager ikke uskyldige civiles liv.

Derudover er der flere af vennerne omkring Omar El-Hussein, der overfor Aydin Soei har beskrevet, at han havde personlighedsforstyrrelse og et hashmisbrug. Han manglede forst√•else for andre og blev tilv√¶nnet at g√łre brug af vold via det kriminelle milj√ł.

Aydin Soei m√łdte Omar El-Hussein i Mj√łlnerparken i 2011, da han fulgte en gruppe socialarbejdere i Mj√łlnerparken.

- Vi er n√łdt til at kigge p√•, hvad der sker i de udsatte boligomr√•der. Samfundet skal have fat i den her 'lillebrorgeneration' af unge. Det er vigtigt at bryde fort√¶llingen om, at du er f√łdt til at mislykkes, hvis du er f√łdt i et socialt belastet boligomr√•de. Fort√¶llingerne er med til at skabe en virkelighed og en subkultur der dyrker modborgerskabet , afslutter Aydin Soei.