Ny forskning: Astma gør det sværere at blive gravid

16x9
Kvinder med astma har sværere ved at blive gravide Foto: NYBØLL LARS / POLFOTO

Kvinder med astma har sværere ved at blive gravide, viser nyt dansk studie. Forskerne kan ikke med sikkerhed sige hvorfor.

Har du astma, så må du forberede dig på, at det er sværere for dig at blive gravid, end det er for kvinder uden astma.

Det viser et nyt dansk studie, som netop er udkommet i European Respiratory Journal

I studiet sammenligner forskerne to grupper, der modtog fertilitetsbehandling - én uden astma og én med.

Og det viste sig, at ikke-astmatikerne i snit var 32 måneder om at blive gravide, mens astmatikerne i gennemsnit skulle bruge 55 måneder.

Samtidig var der også færre astmatikere, der overhovedet opnåede at blive gravide, fortæller læge Elisabeth Juul Gade, der står bag studiet:

- Nyere forskning viser, at astma er en systemisk sygdom, som altså ikke kun påvirker lungerne. Og derfor tror vi også, det påvirker ens frugtbarhed, selvom vi endnu ikke ved præcis hvordan. Vi har også en ide om, at sværhedsgraden af astma spiller ind, siger hun til TV 2.

Vent ikke for længe

Derfor er rådet til kvinder, der gerne vil være gravide, men lider af astma også klart:

- Går man med tanker om at forsøge at blive gravid, så besøg din læge og få tjekket din astma, så du er sikker på, at du er i den optimale behandling. Og lad være med at vente for længe med børneplanlægningen, for problemet med astma og fertilitet bliver større jo ældre kvinden bliver, siger Elisabeth Juul Gade.

I studiet undersøgte forskerne 245 kvinder med uforklarlige fertilitetsproblemer i alderen 23 - 45 år, der blev testet for astma og allergi i løbet af deres fertilitetsbehandling. Forskerne overvågede kvinderne under fertilitetsbehandling i mindst 12 måneder, indtil de havde en vellykket graviditet, stoppede behandling eller observationen sluttede.