Børnetøj åbner for overvågning af børn

16x9
Reime vil udvilke børnetøj med indbygget chip. Det nye produkt, der kommer ud i butikkerne til efteråret, møder imidlertid en del kritik. Foto: Claus Bech / Claus Bech/Scanpix

Børnetøjsvirkomheden Reima udvikler intelligent overtøj, så forældre kan overvåge deres børns færden. Kan skabe usund mistillid, siger børnepsykolog.

Ofte er det tydeligt at se, om et barn har været aktiv udenfor. Mudder på flyverdragten, græs i håret og jord under neglene er som regel gode tegn på, at der har været nok at se til på legepladsen.

Ikke desto mindre er den finske børnetøjsvirksomhed Reima, som også forhandles i Danmark, i gang med at udvikle såkaldt intelligent overtøj, ReimaGo, hvor der i jakker og flyverdragter kan indsættes en chip, så forældrene via deres mobiltelefon kan registrere, hvor meget børnene bevæger sig.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Børnene får bevægelsespoint

Børnenes bevægelse bliver en del af et spil, så jo mere, de bevæger sig, jo flere bevægelsespoint får de, og det får deres figur i spillet til at stige i niveau.

Det nye produkt, der kommer ud i butikkerne til efteråret, møder imidlertid en del kritik.

I en tid, hvor der allerede er debat om overvågning af børn ved hjælp af både mobiltelefoner og sociale medier, ser børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår John Halse det som en del af "forældrenes omsiggribende overbeskyttelse og kontrol af, hvad barnet laver".

- Jeg tror, det er et udtryk for, at der er flere forældre, der pylrer om deres børn og gør børnene mere sĂĄrbare, end de egentlig er. De vil vide alt, hvad der foregĂĄr, og de skal hele tiden sørge for, at barnet ikke lider overlast, siger han.

Ikke hensigtsmæssigt

Han kan godt se, at det er en god idé, at børnene skal bevæge sig og være sunde, men han tror ikke, at dette er en hensigtsmæssig måde at fremme det på.

- Jeg tror, at dette kan være med til at skabe en usund mistillid mellem forældrene og medarbejdere pĂĄ børneinstitutioner. Enhver pædagog vil stille forældrene det spørgsmĂĄl: Er det ikke nok, at vi fortæller dig, hvad vi laver, og hvor meget dit barn bevæger sig? Ingen bryder sig jo om, at folk kigger efter, om dit arbejde bliver gjort godt nok, siger John Halse.

Hos pædagogernes fagforening BUPL mener medlem af forretningsudvalget og tidligere leder af daginstitutionen Damhuset, Lasse Bjerg Jørgensen, at forældrene i stedet for at bruge en bevægelseschip bør tage dialogen med dagtilbuddets medarbejdere.

- Jeg tvivler meget pĂĄ, at en bevægelseschip er et redskab til at fremme børnenes bevægelse. Det er dog mit klare indtryk, at forældrene har en god nok dialog med medarbejderne om, hvor meget børnene bevæger sig. Og generelt tror jeg ikke, at forældre skal frygte, at deres børn sidder for meget stille, siger han.

Nyt tøj er en hjælp til forældrene

Riika Paakkunainen er kommunikationschef i virksomheden bag det intelligente overtøj, og ifølge hende skal det nye tøj ses som en hjælp til forældrene.

- NĂĄr vi afleverer vores børn i institutioner, kan vi ikke give hele ansvaret til institutionen for, at de er aktive. SĂĄ det har ikke noget at gøre med mistillid, nærmere samarbejde. Vi har udviklet dette produkt, sĂĄ forældrene fĂĄr bedre mulighed for at se, hvor aktive de selv bør være med deres børn, nĂĄr de har tid med dem - ikke for at overvĂĄge pædagogernes arbejde, siger hun.

Heller ikke Christiane Vejlø, som er digital trendanalytiker hos Elektronista Media, mener, at man skal være bekymret. Det intelligente overtøj skal ses som led i en teknologisk tracking- og overvågningsudvikling, som allerede er i fuld gang.

- Det er en udvikling, der er umulig at stoppe. Vi bliver nødt til at indstille os pĂĄ, at det er den vej, det gĂĄr, og derfor giver det langt bedre mening at se pĂĄ de muligheder, teknologien rummer, siger hun.