Pind: Internetoverv√•gning er n√łdvendigt

N√•r et lovforslag om en ny internetoverv√•gning inden for kort tid bliver fremlagt, s√• har danskerne ikke noget at frygte. Sessionslogningen, som i praksis betyder, at teleselskaberne bliver p√•lagt at indsamle data, er et n√łdvendigt redskab, for at politiet kan udf√łre deres arbejde. Og der bliver ingen masseoverv√•gning af danskerne.

Det er S√łren Pinds overordnede budskab, efter TV 2 har talt med ministeren.

- Nogle har travlt med at putte alle mulige etiketter p√• det her, fordi de ogs√• er imod det regels√¶t, vi har haft med mobiltelefoner. Mit indtryk er ikke, at danskerne f√łler sig massivt overv√•gede i forhold til deres mobiltelefonforbrug. Og derfor accepterer jeg ikke den pr√¶mis.

Kræver dommerkendelse
P√• intet tidspunkt vil myndigheder kunne se borgernes data, uden der f√łrst er indhentet en dommerkendelse.

- Data vil ikke blive opbevaret i myndighedernes varetægt. Det bliver kun tilgængeligt med en dommerkendelse, og efter at en advokat for den pågældende har været inde over sagen.

S√łren Pind kan derimod ikke svare p√•, pr√¶cis hvilken information der bliver opsnappet.

- Det kan man ikke sige firkantet. Nettet er¬†mere kompliceret end mobiltelefoni. I forhold til logning vil vi for eksempel aldrig kunne g√• ind og se, hvad folk har skrevet. Det er heller ikke hensigten.¬†Hensigten er at kunne se ‚Äėhvem med hvem‚Äô og ‚Äėhvor‚Äô. Og s√• vil der v√¶re en r√¶kke tekniske komplikationer. Det er ikke givet, at man vil kunne f√• det. Man kan godt skjule sig. Men alene det, at man skjuler sig, og at der er en konkret mistanke rettet mod en, kan jo s√• sige noget til politiet.

Ikke masseovervågning
En del af kritikken har gået på, at den nye logning meget præcist vil overvåge samtlige danskere hele tiden.

- Jeg mener ikke, der er tale om masseovervågning, når data ikke er i myndighedernes varetægt. Så kan man lige så godt sige, at Facebook og Google og alle mulige laver masseovervågning.

Ministeren mener, at logningen er b√•de retf√¶rdig og n√łdvendig.

- Jeg er bare n√łdt til at sige, at der er en virkelighed, hvor der er nogle mennesker, der vil os det rigtig ondt. Og det kan man selvf√łlgelig godt v√¶lge at sige, at det er man ligeglad med, men det er ikke holdbart. Og politiet er fuldst√¶ndig entydige p√•, at det her er et efterforskningsinstrument, der er behov for, siger S√łren Pind.

- Det er min opgave at afveje retf√¶rdigheden i det her og se, hvad er n√łdvendigt. Jeg er s√•dan set ikke optaget af, at politiet skal vide alting. Tv√¶rtimod. For mig er privatlivet meget vigtigt. Jeg er selv et meget privat menneske. Men frihedens foruds√¶tning er, at nogen vil forsvare den. At nogen vil beskytte den. Det modsatte er anarki.

Kan ikke garantere for sikkerheden
De indsamlede data vil komme til at ligge hos teleselskaberne. Det vil derfor v√¶re vigtigt, at data bliver opbevaret sikkert hos de enkelte selskaber. Men private datacentre er f√łr blevet hacket.

- Jeg kan ikke garantere, at de ikke bryder ind i Facebook eller Google eller lignende. Men jeg kan garantere, at myndighederne f√•r ikke adgang til det her, uden de har en legitim grund til det. Det er klart, at datasikkerhed er en udfordring i den moderne tidsalder. Det g√¶lder jo ogs√• mobildata, siger S√łren Pind.

Der er en del pr√¶ciseringer, som S√łren Pind ikke vil fort√¶lle, f√łr det endelige lovforslag bliver lagt frem. Blandt andet √łnsker han endnu ikke at oplyse, hvor l√¶nge teleselskaberne skal opbevare kundernes logningsdata.

- Den helt konkrete model kommer vil til at vende tilbage til, når lovforslaget kommer. Det er vigtigt for mig, at man inden for kort tid sletter de pågældende informationer.

EU-dom påvirkede ikke Danmark
8. april 2014 kendte EU-domstolen et direktiv ugyldigt med henblik p√• grundl√¶ggende rettigheder¬†for borgere, der bor i den europ√¶iske union. Direktivet minder p√• mange m√•der om de √łnsker, S√łren Pind har til en ny lov. Mindre end to m√•neder senere valgte man i Danmark at stoppe for den oprindelige internetlogning.

- Man skal huske, den danske lovgivning blev i sin tid ikke lavet om, fordi EU lavede en dom. Det var ikke noget, vi umiddelbart mente, p√•virkede Danmark. Men det virkede ikke. Essensen var, at den logningsm√•de, man gjorde p√• sidst, ikke virkede. Den var ikke egnet til politiets brug, siger S√łren Pind.

B√łlgerne er g√•et h√łjt p√• Twitter, hvor kritikere har givet udtryk for deres manglende begejstring for forslaget.

- Der har jo v√¶ret en kampagne rettet mod den her t√¶nkning, og det er fint nok, Jeg kan godt lide politisk debat. Men jeg synes nogle gange, det er m√¶rkeligt, at folk pr√łver at insinuere, at man er komplet idiot. Det er jo ikke s√•dan, at jeg har t√¶nkt mig at gennemf√łre noget, som ikke virkede, igen. Det er jo klart.

For teleselskaberne kan logningen blive en dyr aff√¶re. Brancheforeningen har talt om trecifrede millionbel√łb, og den regning vil Pind ikke tage.

- Jeg forst√•r godt, at nogen ikke er tilfredse med, at det her kan koste nogle penge. Jeg mener,¬†nogle af de estimater, der har v√¶ret fremme i offentligheden, er meget overdrevne, men¬†selvf√łlgelig ikke gratis.

Diskussion på Twitter

S√łren Pind har for den samlede danske presse de seneste dage v√¶ret en s√¶rdeles sv√¶r mand at f√• fat, n√•r snakken faldt p√• sessionslogning. Derimod har ministeren debatteret flittigt p√• Twitter med b√•de private og journalister. Og det er der en god grund til.

- Det er en vanskelig balancegang ikke at skulle kommentere det konkrete lovforslag og have respekt for, at vi skal have en ordentlig debat i Ventres folketingsgruppe - stillet over for de principielle aspekter. Og det har jeg jo selv kunnet bestemme på Twitter. Det kan jeg ikke bestemme i et interview, og sådan skal det heller ikke være.

- Jeg bliver egentlig lidt st√łdt over antydninger om, at jeg skulle rende v√¶k fra vanskelige historier. Men i forhold til Twitter og i forhold til kommunikation p√• de sociale medier stillet over for journalister, s√• er en af vanskelighederne forbundet med mit virke, at der er kommet 10.00 kanaler.

Det fors√łger ministeren at opveje for ved at bruge de sociale medier mere. Du kan se hele hans argument i klippet herunder.