Fem år efter ulykken i dag: Præstø-børnene kæmper fortsat
Torsdag er det fem år siden, at en båd med 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole kæntrede på Præstø Fjord.
11. februar 2011 besluttede to lærere fra Lundby Efterskole, at det var sikkert at tage 13 elever med ud på Præstø Fjord i en dragebåd, selvom vejret var meget koldt og blæsende.
En af de elever var Line Blichfeldt Jensen, som i Go'Morgen Danmark fortalte om den skæbnesvangre dag.
- Det var rigtigt blæsende, og der var hårde bølger. Men ud at sejle skulle vi, og vi stolede på vores idrætslærer, som mente, at det var sikkert nok, husker hun.
Total panik
Men 600 meter fra kysten går det galt. I et forsøg på at komme rundt om en bøje, bliver båden taget af vinden og kæntrer, og 15 menneskekroppe rammer det kun to grader varme vand.
Det var fuldstændig panik derude. En af drengene tog fat i mig, hans pupiller var helt udspilede. Folk råber og skriger, at nu skal de dø. Jeg kiggede op på vores lærer, som normalt var sådan en army-type. Men nu så han bange ud, fortæller Line Blichfeldt Jensen.
Hun svømmer ind mod kysten så hurtigt hun kan. Men ikke alle er ligeså hurtige som hende.
- Jeg svømmede forbi en af mine veninder, som jeg var nødt til at efterlade. Det var svært at sige til hende, at jeg ikke kunne have hende med. Men jeg vidste, at mine kræfter ikke kunne holde til at have et andet menneske på slæb.
Syv elever fik hjertestop
Line Blichfeldt Jensen kæmper sig som den første ind på kysten. Men eleverne har ikke mobiltelefoner med, så hun må løbe to en halv kilometer ind til Præstø for at tilkalde hjælp.
Da hjælpen når frem, er det for sent for en af de to lærere, der mister livet i ulykken. Syv af eleverne har fået hjertestop, men det lykkes for redningsfolk at genoplive dem alle. Men efter halvanden time i det iskolde vand, havde mange fået både fysiske og psykiske skader, som de stadig kæmper med i dag.
- En stor gruppe kan slet ikke huske, hvad der skete, fordi de var klinisk døde og bevidstløse. Mange forældre fik børn hjem, der skulle lære at gå og tale igen, fortæller Lærke Kjær, der er journalist på TV Øst og har fulgt børnene igennem de fem år.
- Der er ingen tvivl om, at det har haft store konsekvenser for dem alle, siger hun.
Ulykken stadig en del af deres liv
Trods traumerne har eleverne ikke forsøgt at glemme ulykken. Der har været et juridisk efterspil, hvor familierne har sagsøgt efterskolen og vundet. Eleverne har fået en medalje af dronningen. Og så mødes de stadig hvert år for at tale om den dag på fjorden.
- Det gavner at kunne tale sammen om tingene. Der er ikke rigtigt andre, der forstår det. I den her gruppe forstår vi hinanden fuldt ud, siger Line Blichfeldt Jensen.
For hende har ulykken haft en meget konkret effekt på hendes liv. Hun har nemlig lavet om på sine karriereplaner og læser nu til sygeplejerske - en beslutning, der i høj grad skyldes hendes egen oplevelse efter ulykken.
- Da jeg var indlagt og kunne se, hvor meget man kan hjælpe andre mennesker, ville jeg gerne selv kunne gøre det. Det glæder jeg mig meget til, når jeg bliver færdig, siger hun.