Skred fra interview på åben skærm: 'Er han rablende gal'?

Et uforudsigeligt interview med digteren og den ekskluderede politiker Yahya Hassan på TV 2 News er ikke overraskende mundet ud i debat på Facebook.

"Rablende gal", "tikkende bombe" og "storhedsvanvid" og "Søg hjælp, Yahya Hassan".

Så klar lyder det samstemmende fra mange brugere på Facebook, der her til morgen er stået op til et interview med den 20-årige digter og nu eksluderede politiker Yahya Hassan, der efter at have svaret på ét spørgsmål i aftes forlod et direkte interview på TV 2 News.

- Jeg har fortalt jer, hvordan landet ligger. Og fuck af med alt jeres borgerlige pis og alle jeres løgnhistorier. Og I kan bare smede alle de rænker, I vil, mod mig, sagde 20-årige Yahya Hassan i sit svar til TV 2 News-værten Allan Silberbrandt, hvor han alligevel nåede at komme ind på alt fra omskæring, anholdelse for narkokørsel, en ny digtsamling, der er på trapperne, samt en hilsen til Pia Kjærsgaard (DF).

En af de reaktioner, der har fået størst opbakning i en debattråd på TV 2 Nyhedernes Facebook-side, er fra Michael Mølgaard.

- Nu skal jeg jo ikke prøve at lege psykolog eller adfærdsekspert. Men så alligevel, så er jeg nødt til at komme ud med mine tanker. For efter at have fulgt Yahya Hassans adfærd de senere år, så frygter jeg faktisk at hans sindstilstand kan gøre ham til Danmarks pt. farligste person, skriver Michael Mølgaard i en kommentar og uddybder:

- Dette er ikke et angreb på Yahya Hassan, men derimod en fortælling om en reel bekymring jeg har. Hvor jeg samtidig håber at der bliver taget hånd om ham, for hans egen skyld også.

Også Marianne Schølarth reagerer med en appel til Yahya Hassan om at søge eller få hjælp.

- Jeg syntes at han kommer med en del grimme trusler her, som man burde tage seriøst. Han virker så frygtelig presset og usikker. Og selvom jeg ikke mener han skal have mere taletid eller opmærksomhed, så burde han have hjælp i en eller anden form. Ellers tror jeg også at det kan, som han selv siger, ende galt, skriver Marianne Schølarth.

Per Mikael Jensen, tidligere direktør for gratisavisen MetroXpress og TV 2, blander sig også i den offentlige debat om Yahya Hassan.

- Det er med en besynderlig blanding af fascination af et helt, helt sjældent talent, dyb bekymring for mandens velbefindende … mistanke om iscenesættelse op til en ny digtsamling og undren over, hvad fanden der i grunden foregår. Udover at hans hjerne tydeligvis koger, hjertet galoperer og resten af kroppen lader til at være en orkan af hormoner og energi.

- Kan de mennesker, der hjalp Yahya op til den første digtsamling, ikke lige ringe til ham og invitere på te og småkager, spørger Per Mikael Jensen på sin Facebook-side.

Yahya Hassan blev i aftes ekskluderet fra Nationalpartiet. Det skete efter hvad partiet betegner som 'et sammensurium af episoder og ting, der foregår i hans liv lige nu’.

- Vi i hovedbestyrelsen har haft et ekstraordinært møde, fordi vi ikke synes, at Yahya Hassans liv og aktiviteter er foreneligt med partiets politik og partilinje. Derfor mener vi, at det er det bedste både for partiet og for Yahya Hassan selv, at han ikke længere er medlem, sagde Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, i aftes til TV 2.

Bredside mod politi og medier

Derefter fulgte noget af en bredside, som foruden politiet var rettet mod medierne og de personer, som ifølge Yahya Hassan forfølger ham.

Interviewet sluttede, da Yahya Hassan tog sin mikrofon af og forlod studiet. Inden da havde studievært Allan Silberbrandt kun nået stille et enkelt spørgsmål, som affødte en voldsom ordstrøm fra den aldrig mundlamme digter. Han anklagede blandt andet politiet for at have brugt vold mod ham under anholdelsen.

- Jeg har da blod her på hånden. Det kan tydeligt ses, at jeg også den her gang har fået en omgang med kniplen og har fået peberspray. Jeg har fået hele turen, og jeg har siddet i isolation siden klokken halv tolv i formiddag for ingenting. Og det er noget, jeg skal forholde mig til hver eneste fucking dag, når jeg befinder mig i Aarhus. For Aarhus bruger ressourcer på at have to-tre fucking strissere på at køre efter mig hver fucking dag, lød det fra Yahya Hassan.

Færdig med politik

Yahya Hassan erklærer, at han nu er færdig med politik, efter at han nu ikke længere er medlem af Nationalpartiet. På Facebook skriver han, at han fra nu af kun skriver digte og dødsannoncer.

En udmelding, som får facebookvennen Siri Seidelin til at slå fast, at han skal give sig god til den svære toer, der skal følge op på Yahya Hassans selvbetitlede digtsamling, som blev solgt i 100.000 eksemplarer og som slog hans navn fast i Danmark.

- Kære Yahya. Ønsker dig måneders ro og fred hos gode venner. Der har været rigtig meget virak og mange forventninger til levering. Du har meget at byde på men det behøver jo ikke være foreløbig. God vind til dig, skriver hun i en kommentar til digteren.

Billede med maskinpistol

Han har siden sit interview med TV 2 News og sit sammenstød med politiet lagt et billede op på sin facebook-profil, hvor han står bevæbnet ved et keyboard med en med et våben, der ligner en maskinpistol.

Yahya Hassan kommenterer ikke selv billedet, men det gør en af hans facebookvenner, som minder digteren om, at han trods alt ikke er i krig.

- Håber du finder en besindig løsning på dine problemer. Du er stadig en inspiration og en fremragende taler, uanset om du er for kantet og for udsat og udspioneret og ude af politik og ude af Nationalpartiet... Man kan ikke forvente en engel af en person, der har oplevet et levende helvede, men for fanden Yahya gør nu ikke noget, som du end ikke kan fortryde, du er ikke i krig, selvom du bliver politisk forfulgt, skriver vennen.

Østjyllands Politi siger til TV 2, at de ikke ønsker at kommentere de anklager, som Yahya Hassan er kommet med