EU: til kamp mod resistente bakterier

16x9

Tusindvis af mennesker dør hvert år af infektioner med resistente bakterier, og tallet er stigende. Der er behov for fælles indsats, mener minister.

WHO har flere gange været ude at advaret om, at  øget resistens kan resultere i en tilbagevenden til "før-antibiotika-tiden". Altså hvor selv små infektioner kan blive livstruende. 

Problemet er så alvorligt, at EU i dag har indkaldt til ministermøde i Holland for at finde en løsning. Og budskabet er klart fra én af deltagerne, EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis:

- Brug ikke antibiotika uden indikatorer for det. Det er budskabet til læger sundhedspersonale. Brug det ikke! Det er et enkelt budskab. Meget enkelt. Men det er meget vigtigt.

Han bakkes op af den hollandske sundhedsminister Edith Schippers:

- I modsætning til Zika og Ebola, så trækker antibiotikaresistens sjældent overskrifter. Men ikke desto mindre så undminerer stigningen i resistens langsomt, men sikkert, vores sundhedsvæsen, lød det fra ministeren, som opfordrede til samarbejde på tværs af EU-landene. 

WHO anslår at der i EU alene dør 25.000 mennesker om året på grund af antibiotika-resistente bakterier. 

Det koster sundhedsvæsnet over 9 milliarder om året i øgede sundhedsudgifter

Listen over sygdomme, der bliver sværere og sværere at behandle vokser og inkluderer blandt andet tuberkulose, lungebetændelse, blodforgiftning og gonore
 

Også herhjemme advarer eksperterne mod den stigende resistens - blandt dem overlæge Jenny Dahl Knudsen, der forsker i antibiotika-resistens på Hvidovre Sygehus. 

- De resistente bakterier findes i forskellig grad i alle verdens lande - også i Danmark. Der er patienter, der dør af infektioner vi ikke kan behandle, siger hun til TV 2.