Joachim B. slagtes efter kvinde-kommentar: Nu svarer han igen

16x9
Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen. Foto: Scanpix

Liberal Alliances Joachim B. Olsen er endnu en gang blevet genstand for massiv kritik. Hans politiske modstandere beskylder ham nu for at have ”et kvindesyn, der hører til i et helt andet samfund”. Årsagen er udtalelser, som den liberale beskæftigelsesordfører kom med under en præsentation af en forskningsrapport fra Rockwool Fonden mandag eftermiddag.

Rockwool Fondens forskning viser blandt andet, at når familier får børn, er det oftere kvinderne end mændene, der skærer ned på arbejdstiden.

Og en del af forklaringen ”er noget medfødt i os, som gør, at kvinder gennemsnitligt set måske har mere lyst til at være derhjemme med børnene, mens mændene arbejder,” som Joachim B. Olsen ifølge Avisen.dk sagde i forbindelse med fremlæggelsen af forskningsresultaterne.

Over for TV 2 uddyber han:

- Det, jeg mener, er, at når man ser på kvinder og mænd – og det gjorde Rockwool Fonden og mange andre før dem - så konstateres det, at mænd og kvinder gennemsnitligt tager nogle forskellige valg. For eksempel valg af uddannelse, valg af arbejde, valg af arbejdstid og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Der er nogle statistiske forskelle på mænd og kvinder. Og her er det, jeg siger, at der helt givet er en lang række årsager til, at mænd og kvinder gennemsnitligt vælger forskelligt. Der kan være kulturelle årsager. Men der er også nogle genetiske årsager. Det, at vi er skruet lidt forskelligt sammen kommer til udtryk ved, at vi tager nogle forskellige valg.

Kritikken er siden mandag aften haglet ned over Joachim B. Olsen.

- Hvor er det bare langt ude, lyder det blandt andet fra SFs formand Pia Olsen Dyhr:

Det var ikke en del af min biologi undervisning i min folkeskole - og jeg kan simpelthen ikke i min vildeste fantasi...

Posted by Pia Olsen Dyhr on Monday, February 8, 2016

- Spørgsmålet må være om det er mekanikken inde i hovedet på danske kvinder, den er gal med, eller inde i hovedet på Joachim B Olsen?, skriver Ida Auken, de Radikales erhvervsordfører.

Det er en medfødt mekanik, der gør at kvinder hellere vil gå derhjemme med børnene siger Joachim B. Olsen Alligevel er...

Posted by Ida Auken on Monday, February 8, 2016

- Heldigvis er det kun en medfødt mekanik hos relativt få mænd i dag at mene det samme som Joachim B. Olsen mener om kvinder, lyder det fra Pernille Schnoor, der er medlem af Folketingets ligestillingsudvalg for Socialdemokraterne.

Joachim B. Olsen afviser på det kraftigste kritikken:

- Jeg kan se, at jeg nu bliver udskreget til at være mandschauvinist. Det er jeg overhovedet ikke. Jeg synes, at mennesker – uanset om de er mænd eller kvinder – skal leve de liv, de har lyst til at leve. Søge deres lykke. Og hvad dét er for dem, må de selv finde ud af. Jeg har ikke en gang nogle personlige præferencer i forhold til om kvinder eller mænd skal vælge noget bestemt. Det må folk sgu selv finde ud af. Men at påstå, at der ikke er forskel på kønnene - det ER der jo. Og så vidt jeg kan forstå fra forskningen, er det sådan set helt fra fosterstadiet, at vi bliver påvirket af forskellige hormoner. Det kommer så til udtryk i forskellig adfærd, siger han og fortsætter:

- Og det er da så indlysende, at det også spiller en rolle. Ligesom kultur, opdragelse og miljø, spiller vores gener også en rolle. Det er ikke hele forklaringen, men en del af forklaringen på, at vi tager forskellige valg.

Dine kritikere reagerer på, at du siger, at kvinder har mere lyst til at gå hjemme med børnene, mens mændene arbejder – og at du dermed taler ind i et gammeldags og forstokket kønsrollemønster, som vi ellers i Danmark længe har arbejdet på at komme væk fra. Drømmer du dig tilbage til et gammeldags kønsrollemønster?

- Nej, det gør jeg overhovedet ikke. Jeg er liberal. Jeg er ikke konstruktivist - ligesom socialister er - som vil prøve at konstruere en bestemt måde at leve på. Det vil jeg overhovedet ikke blande mig i. Jeg har ikke noget ønske om at vende tilbage til noget. Og jeg har heller ikke noget ønske om at trække mine værdier ned over hovedet på andre. Folk må selv om, hvordan de indretter deres liv. Men vi vælger forskelligt. Kvinder arbejder lidt mindre end mænd. De tager, gennemsnitligt set, nogle andre valg. Det er der helt givet mange forklaringer på, men genetik er en del af forklaringen.

Kan sagtens holde til kritikken
Joachim B. Olsen finder den hårde kritik både ”latterlig” og ”forudsigelig”.

- Det er et spørgsmål om, at man ikke vil lytte til det, jeg siger. Så skal jeg puttes ind i en kasse - at jeg er mandschauvinist - og det er et herligt fjendebillede at stille op. Og så slipper man for at skulle forholde sig til det, jeg rent faktisk siger.

Det er langt fra første gang, at Joachim B. Olsen, der har siddet i Folketinget siden 2011, har skabt voldsom debat med sine udtalelser. Det samme skete blandt andet, da han med ordene ”jeg brækker mig” kaldte det ”en hån mod de millioner af mennesker verden over som sulter, at snakke om fattige i Danmark.” 

- Jeg har taget nogle opgør med nogle ting i vores samfund, som jeg synes, der skal tages et opgør med. Blandt andet hele den der fattigdomsretorik, som slet ikke efter min opfattelse var baseret på fakta. Og så er det en dynamikken i politik, at nogle bliver posterboys og bliver kritiseret mere end andre. Men det er fint nok, det kan jeg sagtens holde til, siger Joachim B. Olsen.

Hvad mener du om LA-politikerens udtalelser? Deltag i debatten på TV 2 Politiks Facebook-side: