Her er meteoritkrateret i Herlev: - Der har været knald på

Den næsten et kilo tunge meteorit havde lavet et større hul i jorden, hvor den mandag formiddag blev fundet.

Mandag formiddag blev der fundet flere meteoritstykker i Herlev. Meteoritstykkerne blev fundet på en parkeringsplads, hvor stykkerne havde lavet et større hul i parkeringspladen, da de ramte jorden.

- Der har været knald på. Det svarer til at tabe en sten ud af et fly, så vil det jo lave et krater, siger postdoc fra Geologisk Museum Daniel Wielandt. 

Billeder fra krateret, hvor meteoritstykkerne blev fundet mandag formiddag.
Billeder fra krateret, hvor meteoritstykkerne blev fundet mandag formiddag.

Stenene vejer omkring et kilo, og det er usædvanligt, at man får lov at se, hvor de er slået ned, fortæller Daniel Wielandt. 

- Det er sjældent, at man får lov til at se de her ting helt close-up. De her sten er jo fire en halv milliard år gamle, og så ender de her på en parkeringsplads i Herlev. 

Det var murermester Rene Rasmussen, der fandt stenene mandag formiddag. 

- Jeg så, at der lå noget, men jeg troede først, at det var beton. Da jeg så kiggede på det, kunne jeg se, at det var sort i overfladen, og så tænkte jeg på det, jeg havde set i fjernsynet søndag aften, siger han til TV 2.

Stenene bliver mandag transporteret til Geologisk Museum, hvor de skal tørre så hurtigt som muligt, siger Daniel Wielandt. Stenene er det andet fund i rækken de seneste dage. Søndag fandt en kvinde stumper af meteoritten ved Ejby på Sjælland. 

Meteorit tilhører staten 

Selvom stenene fra både Ejby og Herlev på grund af loven om danekræ skal afleveres til staten, så kan der være en stor findeløn i sigte. 

På forhånd er det dog ikke til at sige, præcist hvor meget meteoritten vil indbringe i findeløn. Det kommer an på flere faktorer som eksempelvis størrelse, udseende samt videnskabelig og historisk betydning.

Det skal du kigge efter

- Meteoritten vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.

- Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former.

- Meteoritten er magnetisk.

Det fortæller Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum og ansvarlig for Meteoritsamling.

- Det hele afhænger af, hvilken type det er. Det svarer lidt til at spørge, hvor meget et frimærke er værd. Der er nogle sjældne typer, som er meget værd, og nogle mere almindelige typer, som ikke er så meget værd, siger Henning Haack til TV 2.

Hvert år falder der omkring 200 meteoritter over hele jorden, men ud af disse er det kun omkring fem, der bliver fundet og bragt til museer. Statistisk falder der en håndstor meteorit i Danmark hvert 57. år.