Ti børn fra 'Rebild-familien' lægger sag an mod Rebild Kommune
Ti børn fra en af Danmarkshistoriens største incestsager lægger nu sag an mod Rebild Kommune, fordi den ikke greb ind og forhindrede overgreb.
Rebild-sagen er en af landets mest alvorlige sager. Den indeholder blodskam, incest, pædofili og vold.
Det er advokat Kirsten Moesgaard, der på vegne af sine ti klienter lægger sag an mod Rebild Kommune, som hun anklager for omsorgssvigt, fordi kommunen ikke greb ind og forhindrede, at faderens overgreb blev stoppet. Nyheden kommer efter TV 2 i kølvandet på dokumentaren "Anbragt i Helvede" har sat fokus på socialt udsatte børn og unge.
Advokat: Kommunen ignorerede advarsler
Rebild-sagen indebærer en fars misbrug af sine ti børn. De første overgreb finder sted over en periode fra 1994 til 1998 i Fredericia, hvor faren tvinger en af sine biologiske sønner til blandt andet analt samleje og oralsex.
Overgrebene mod sønnen fortsætter frem mod 2000, hvor faderen også begynder at misbruge den ene af sine døtre. Han tvinger desuden børnene til at have samleje med hinanden.
Overgrebene står på frem mod 2005, hvor en pædagog anmelder den 56-årige. Skørping Kommune som i dag hører under Rebild Kommune, politianmelder den 56-årige far. Kommunen baserer anmeldelsen på flere indberetninger fra børnenes institutioner.
Trods flere underretninger fortsætter faren sine overgreb frem til 2010. Han misbruger flere af børnene og tvinger dem til at have sex med hinanden. I 2012 bliver faderen idømt 12 års fængset - den strengeste tidsbestemte straf på området.
Men sagen om "Rebild-familien" slutter ikke med farens fængselstraf. Rebild Kommune bliver i årene efter faderens dom kritiseret massivt for håndteringen af sagen.
- Kommunen har ifølge familien ikke håndteret underretningerne, som den burde, fortæller advokat Kirsten Moesgaard til TV 2.
Anklaget af krænkelse af EU-konvention
Kirsten Moesgaard sagsøger på vegne af de ti børn Rebild Kommune for at have krænket Den Europæiske Menneskeretskonvention artikel 3 om forbud mod umenneskelig og nedværdigende behandling.
Ifølge Kirsten Moesgaard påstår Rebild Kommune, at sagen er forældet og skal behandles i landsretten.
- Rebild Kommune vil gerne dække sig ind under, at sagen er forældet. Jeg mener ikke at sagen skal i landsretten, men bør starte i byretten, siger Kirsten Moesgaard, der ikke er enig i kommunens vurdering.
- I sagen om de ti børn fra Rebild er der tale om personskade. I sådan en type sager er der tale om en forældelsesfrist på 30 år. Mine ti klienters sager er derfor ikke forældet, siger Kirsten Moesgaard.
Rebild Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.
Kommunen erkendte svigt
Tidligere borgmester i Rebild Kommune, Anny Winther (V), erkendte overfor Nordjyske i 2012, at kommunen havde svigtet børnene, og at de burde være fjernet.
- Jeg har det øverste ansvar for den situation, vi står i. Jeg er den øverste leder, siger Anny Winther (V) og fortsætter:
- Det er mit ansvar, at vi har haft chefer, som ikke har bragt valide oplysninger frem. Det er også mit ansvar, at de politiske beslutninger, vi har truffet ikke er blevet ført ud i livet.
Samme år blev tre personer inden for den forvaltningsgren, som varetager det specialiserede socialområde i Rebild Kommune, fyret.
Kommunaldirektør Erik Odder, direktør Søren Kjær og centerchef for Center for Familie og Handicap Jette Christensen var således ikke længere ansat i Rebild Kommune.
Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra advokat, Birte Rasmussen, der fører sagen for Rebild Kommune.