Bakterier gør kejsersnitbørn sundere

Amerikanske forskere har fundet en løsning på problemet med, at børn født ved kejsersnit har en fattigere bakterieflora end andre børn.

Børn, der er født vaginalt, menes at have en fordel over dem, der er født via kejsersnit.

Naturligt fødte børn optager bakterier fra deres mors fødselskanal, som forskere mener er med til at beskytte dem mod astma, fedme og andre sundhedsmæssige problemer, når de bliver ældre.

Nu viser en ny amerikansk undersøgelse, at man give de samme fordele til børn født ved kejsersnit ved at "genskabe" deres mikroskopiske bakteriekultur kort tid efter fødslen.

Kort fortalt sker det ved at smøre babyerne med mors egne bakterier, viser studiet, der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift, Nature Medicine.

Og selvom studiet er lille, og kun delvis kommer i mĂĄl, sĂĄ er det interessant, vurderer professor Hans Bisgaard fra Gentofte Hospital overfor TV 2.

- Perspektivet er helt ĂĄbenlyst det mange af os arbejder pĂĄ, nemlig at kunne begrænse kroniske sygdomme, siger professoren, som er specialiseret i, hvordan bakterier hjælper børns helbred.

I det amerikanske studie placerede forskerne inden kejsersnittet steril gaze inde i moderens vagina, hvor det blev efterladt indtil operation begyndte. Inden for 3 minutter efter barnets kejsersnitsfødsel gned lægerne det nyfødte baby med gazen og bakterierne - begyndende med læber og ansigt.

Ifølge studiet sĂĄ virkede forsøget. Ved at analysere bakteriefloraens sammensætning pĂĄ hud, i mund og i tarm gennem den første levemĂĄned, kunne forskerne konstatere, at det delvist var lykkedes at etablere en rig og mangfoldig bakterieflora hos de fire babyer født med kejsersnit sammenlignet med syv babyer, der var født naturligt og syv babyer, som var født ved kejsersnit men som ikke var blevet smurt ind i vædet gaze med bakterier fra morens vagina, skriver Politiken.

Og herhjemme forbereder professor Hans Bisgaard sammen med sine kolleger pĂĄ forskningscentret COPSAC pĂĄ Gentofte Hospital et lignende studie.

- Udfordringen er at få skabt den helt rigtige bakteriekultur - altså at finde frem til hvilke bakterier, der er de gode og hvilke bakterier de nyfødte ikke har gavn af, at blive udsat for, siger han til TV 2.

Bakterierne påvirker muligvis vores immunforsvar, og derfor kan det være med til at forklare, hvorfor kejsersnitbørn har større risiko for at udvikle astma, sukkersyge og kræft som voksne.