Optøjer i Stockholm i nat: Gik efter at angribe uledsagede flygtningebørn

Op mod 100 svenske mænd havde oprindeligt til hensigt at udsætte uledsagede flygtningebørn for grov vold. Det oplyser svensk politi til TV 2

De op mod 100 sortklædte og maskerede svenske mænd, der fredag aften mødtes i det centrale Stockholm for at gĂĄ til angreb mod personer med udenlandsk udseende, havde planlagt at gĂĄ til angreb mod uledsagede flygtningebørn.  Det oplyser svensk politi til TV 2. 

Budskabet blev spredt i Stockholm via løbesedler med overskriften "Nu er det nok".

- Maskerede, sortklædte mænd gik og delte ud i Stockholms gader, oplyser Towe Hägg, talsperson ved det svenske politi i Region Stockholm.

I løbesedlen stĂĄr blandt andet: 

- I dag samledes derfor 200 svenske mænd for at markere mod de nordafrikanske ”gadebørn”, som hærger omkring hovedstadens centrale banegård.

Svensk politi har ikke bekræftet at ovenstĂĄende flyveblad er en original, men bekræfter at ordlyden af den eksakt samme, da TV 2 læser den højt. 

Hooliganer mistænkes for at stå bag

Politiet peger over for svenske medier pĂĄ, at det formentlig var fodboldhooligans, der stod bag angrebet. 

-  Det var sandsynligvis mænd med tilknytning til nogle af Stockholms fodboldklubber, der stod bag et tilsyneladende koordineret angreb pĂĄ mennesker med udenlandsk baggrund i hjertet af den svenske hovedstad fredag aften, fortæller Fredrik NylĂ©n fra politiet i Stockholm ifølge Aftonbladet.

- Vi har kunnet koble dem (de formodede gerningsmænd) til Stockholms fodboldklubber, siger han.

Ifølge Tom Carstensen, der er medforfatter til bogen ”Hooligan”, hvor han har undersøgt miljøet i både Sverige og Danmark er der flere tegn der underbygger påstanden, om at det er folk fra hooligan-miljøet, der står bag.

- På hjemmesiden nordfront.se, der er et nynazitisk forum, har man været ude og hylde nyheden fra Aftonbladet.

Adspurgt, hvorfor folk fra Hooligan-miljøet kunne tænkes at stå bag løbesedlerne svarer Tom Carstensen.

- Det er nogle mænd der er villige til at slås for fodbold. Derfor er de også villige til at slås for andre ting.

Tom Carstensen forklarer, at optøjerne i Stockholm skal ses i lyset af, at der er kommet omkring 160.000 flygtninge til Sverige sidste år.

- Folk mĂĄ ikke sige tingene som de mener i Sverige. De kan ikke komme ud med deres holdninger. Derfor ser man  nogle folk der bliver skubbet ud i radikale miljøer, fordi det ikke er acceptabelt at have de her holdninger, siger Tom Carstensen, der dækker højrefløjen og radikale miljøer generelt for Orientering.

En person anholdt

Svensk politi har fredag aften anholdt en mand efter han slog en civil betjent i ansigtet med en knytnæve på Centralplan i Stockholm. Manden er født i 1969.

Derudover har politiet fredag aften tilbageholdt tre personer for at bryde den almene orden. Den ene af de tre blev tilbageholdt, fordi han var sĂĄ beruset, at han ikke kunne tage vare pĂĄ sig selv. De er født i henholdsvis 1986,1994 og 1996.

Alle de tilbageholdte og den anholdte er løsladt igen. Manden der ramte politiet med en knytnæve i ansigtet er dog stadig sigtet for vold mod tjenestemand i funktion.

- Indtil videre har vi ikke meldinger om flere tilbageholdelser eller andre, der skulle være blevet sĂĄret, siger Towe Hägg til TV 2. 

Politiet opfordrer dog personer, der har været udsat for vold fredag aften i Stockholm til at kontakte politiet eller anmelde episoden over internettet.

Politiet blev informeret om angreb

Allerede tidligere fredag blev politiet informeret om, at flere folk med forbindelse til nogle af byens fodboldklubber havde planlagt at mødes i Stockholm i løbet af aftenen. Før angrebet blev løbesedler med teksten "Nu er det nok" uddelt pĂĄ hovedbanegĂĄrden med reference til de mange asylansøgere, der er kommet til Sverige. 

Den nynazistiske gruppe Svenska ModstĂĄndsrörelsen lagde sent fredag aften en tekst ud pĂĄ sin hjemmeside om urolighederne i Stockholm. Her bliver hændelsen beskrevet som om, at fodboldhooligans "ryddede op" blandt de kriminelle indvandrere.