Zikavirus er nået til Danmark: Hold dig fra disse lande

Den første dansker er smittet med zikavirus, som kan være meget farlig for gravide. Se listen over de lande, virussen kan være kommet fra.

Den første dansker er smittet med den frygtede zikavirus, som med stor sandsynlighed har ført til et stort antal skader på fostre og nyfødte i Syd- og Mellemamerika.

Allerede 22. januar, altså flere dage inden det første danske tilfælde blev konstateret, blev gravide danskere rådet til at udsætte deres rejse til området.

- Gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje udskydelse af ikke-nødvendige rejser til disse områder til efter graviditeten. Hvis rejsen ikke kan udskydes, skal gravide være særligt opmærksomme på myggestiksbeskyttelse, lød det fra Statens Serum Institut.

Her er der konstateret zikavirus

Barbados

Brasilien

Bolivia

Cape Verde

Colombia

Ecuador

El Salvador

Fiji

Fransk Guyana

Guadalupe

Guyana

Guatemala

Haiti

Honduras

Maldiverne

Martinique

Mexico

Ny Caledonia

Panama

Paraguay

Puerto Rico

Saint Martin

Samoa

Solomon Øerne

Suriname

Venezuela

Brasilien er hårdest ramt

Zikavirussen er klart mest udbredt i Brasilien, hvor der har været helt op mod 1,3 millioner tilfælde. Størstedelen af Syd- og Mellemamerika er imidlertid ramt, og virussen er nået helt til Thailand. Se hele listen over de 27 berørte lande og landområder i faktaboksen.

Hertil kommer en række lande, hvor virussen er blevet transporteret til via smittede mennesker. Det drejer sig blandt andet om Tyskland, Sverige og nu altså også Danmark.

Den smittede dansker, som er en yngre mand, behandles ambulant og skulle være i bedring. Zikavirussen menes ikke at være farlig for andre end gravide kvinder, og den smitter kun sjældent eller aldrig fra menneske til menneske.

Frygtes at smitte ved sex

Zikavirussen er myggebåret ligesom eksempelvis malaria. Men forskere frygter, at virussen også kan smitte fra menneske til menneske via seksuel kontakt. New York Times skrev for nylig, at der er set få tilfælde på dette, selvom det ikke er mange.

Nogle forskere mener dog alligevel, at der er grundlag for at advare om risikoen - noget, hverken amerikanske eller danske myndigheder endnu har gjort. USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC) mener dog, at der er tale om for spinkelt et grundlag til at udsende en advarsel, selv om to tilfælde indikerer "en teoretisk risiko" for, at zika kan smitte ved sex.

Langt størstedelen af tilfælde ses dog ved stik af den såkaldte Aedas-myg, som ved et helt almindeligt stik kan overføre virussen til mennesker. Gravide kvinder opfordres derfor til at undgå myggestik.

Det har Sundhedsstyrelsen tre gode råd til - hav en dækkende påklædning og flittig brug af myggemidler. Modsat malariamyg stikker Aedas-myggen hele døgnet.

Kædet sammen med alvorlige lidelser

Sammenhængen mellem virussen og fosterskader er ikke endeligt bevist, men mistanken er meget kraftig. Det drejer sig især om lidelsen mikrocephali, hvor barnet fødes med et meget lille hoved og har en medfødt underudvikling af hjernen. Siden oktober er der konstateret 3.500 tilfælde af mikrocephali i Brasilien alene, hvilket er et uhørt højt antal.

Også lidelsen Guillain Barre´s syndrom, der er en potentielt livstruende muskellidelse, er blevet kædet sammen med zikavirus.

For andre end gravide, som for eksempel den smittede danske mand, kan virussen give influenzalignende symptomer i op mod en uge.

Ingen kur

Der findes hverken kur eller vaccine mod zikavirussen. Men for 80 procent af de ramte personer giver en smitte ingen symptomer.

For de resterende 20 procent viser virussen sig som feber samt udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Langt fra alle udviser dog alle symptomerne.

Der kan gå op mod tre uger fra man er smittet, til man får symptomerne. Gravide kvinder, der i de seneste uger har opholdt sig i et af de truede områder, tilbydes en ekstra ultralydsscanning.