Ekspert: Regeringen er selv ude om international kritik

16x9
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har måttet stå på mål for stramningerne, som har været dårligt kommunikeret, lyder det nu fra en kommunikationsekspert. Foto: Polfoto

Når debatten om regeringens seneste stramninger på udlændingeområdet er endt med så massiv kritisk medieomtale, som tilfældet er, så er der ét sted, man kan placere ansvaret: Hos regeringen selv.

Det mener Nicolaj Taudorf Andersen, der som grundlægger, seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius Kommunikation har rådgivet masser af kunder gennem årene om hvordan man kommunikerer effektivt og ændrer sit image.

- Regeringen er selv ude om det. Man laver en kampagne, der rammer en selv som en boomerang, hvor man eksponerer over for omverdenen, at man har en heftig intern debat om udlændingepolitikken, siger han til TV 2.

Annoncer har ikke virket
Det gør det bestemt ikke bedre, at man flere gange undervejs justerer forslaget.

- Man er mislykkedes med at få budskabet ordentligt ud over landets grænser. Det at indrykke annoncer er en helt ny måde at gøre tingene på. Virker det i forhold til dem, man vil ramme, spørger Nicolaj Taudorf Andersen og giver selv svaret.

- Nej, det gør det ikke. Men man får provokeret eliterne i de andre lande. Problemet er så, at det ikke var dem, der var målgruppen, forklarer han.

Man har ifølge kommunikationspartneren gravet hullet dybere end man behøvede.

- Regeringen kunne have nøjes med at signalere klart, at man strammer reglerne i Danmark. Det skal nok nå frem til dem, man vil ramme. Det går galt, når man farer ud med et budskab, der er stærkt omdiskuteret herhjemme. Så vinder man ingenting, siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Ingen ny Muhammedkrise
Han vurderer, at det vil være ganske svært for Udenrigsministeriets medarbejdere at påvirke opinionen i de udenlandske medier her og nu. Noget, som ellers er en del af diplomaternes arbejde. 

Men når det så er sagt, er det langt fra en sag, der vil sætte sig varige spor, vurderer han.

- Jeg vil være forsigtig med at overvurdere effekten af det her. Jeg tror, at eksempelvis amerikanerne bliver langt mere påvirkede af, at Borgen vises på tv derovre end denne sag.  Eliten i den internationale presse er optaget af sagen, men det er spørgsmålet hvor meget det smitter af på den folkelige opinion.

Enhver sammenligning med Muhammedkrisen, hvor Danmark blev ramt på eksporten vil ifølge Nicolaj Taudorf Andersen være helt overdrevet.

- Muhammedkrisen var langt værre, og stak langt dybere, siger han.