Læserne raser: Hyklerisk at kritisere Danmark

Er Danmark pĂĄ vej ind i en ny 'Muhammed-krise', der kan skade landet image pĂĄ sigt. Det mener flere kritikere.

TV 2’s læsere er langt fra enige i den internationale kritik af Danmark, som for tiden får negativ opmærksomhed på grund af en række opsigtsvækkende politiske sager. Sager som eksempelvis udlændingeminister Inger Støjbergs (V) annoncer i udenlandske aviser, lovforslaget om at fratage asylansøgere deres værdigenstande og senest svinekødssagen fra Randers har fået flere internationale medier til at undre sig over danske politikeres opførsel.

Det har ifølge Kristeligt Dagblad fået Rasmus Boserup, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, til at advare om, at den negative opmærksomhed fra udlandet skal tages alvorligt. Professor i international politik Ole Wæver bakker op om Boserups analyse og tilføjer, at den danske regering har forregnet sig og været for naiv i sin signalpolitik.

Den analyse deler størstedelen af TV 2’s læsere dog ikke. Til et opslag på TV 2’s Facebook-side skriver eksempelvis Kaj Hornemann, at kritikken dybest set bunder i misundelse:

Kaj Hornemann De udenlandske kritikere er bare misundelige over, at Danmark tør gøre noget ved problemet (…)

I samme genre roser flere af brugerne den danske regering for at være visionær, når det kommer til den politiske intension om at dæmme op for flygtningestrømmen:

Peter Møller Jeg gad godt se de udenlandske kritikeres politiske orientering. Jeg kender flere tyskere, som misunder os for at have en visionær regering, der ikke har berøringsangst for de nærmest uoverstigelige problemer/udfordringer (…)

- Ud med den inkompetente regering.. jo hurtigere, jo bedre

Stig Bjernemose

I denne uge var der hård kritik af Danmark fra lande som Rusland, Iran og Saudi-Arabien under FN's Menneskerettighedsråds eksamination i Genève. At kritikken kommer fra netop disse lande har også fået flere brugere til at undre sig:

Morgan Lawrence Jensen HA, det er jo helt grotesk. Det er Rusland, Iran og Saudi-Arabien, der kritiserer Danmark for ikke at leve op til menneskerettighederne.

Klaus Aagaard Ja, naturligvis skal vi da rette ind efter kritik fra humanitære stormagter som Iran, Rusland og øøøhh Saudi-Arabien (…)

Enkelte læsere lader dog til at være enig i dele af kritikken fra udlandet. I hvert fald skriver Stig Bjernemose, at den nuværende regering ikke har helt styr på sagerne:

Stig Bjernemose NĂĄr man ikke er i besiddelse af nogen overordnet plan, men handler fra sag til sag, sĂĄ mister man grebet om udviklingen. - Ud med den inkompetente regering.. jo hurtigere, jo bedre.

Du kan deltage i den livlige debat lige her:

Ellemann kritiseret pĂĄ CNN

I sidste uge var Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, på CNN, hvor han skulle forsvare lovforslaget fra regeringen, der blandt andet gør det muligt at konfiskere smykker fra flygtninge.

- Hvordan kan det her ske i hjertet af den danske velfærdsstat? I kan da ikke rippe værdierne fra de mest desperate mennesker, spurgte NCC-vært, Christiane Amanpour.

Men Danmark kunne aldrig finde på at tage smykkerne fra flygtninge, forsikrede Jakob Ellemann-Jensen CNN-værten.

- Nej, vi kommer ikke til at tage smykker fra folk. Det er vanvittigt. Det ville vi aldrig gøre. Vi er et åbent og gavmildt folk, og vi tager imod mennesker, der har brug for hjælp. Og det er vigtigt for mig at understrege, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Det passede dog slet ikke lød kritikken.

- Først og fremmest er jeg bekymret for, hvad det her betyder for Danmark og for beskyttelsen af flygtninge i Danmark

Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettighedskommissær

Kritik fra EuroparĂĄdet

Det var også i sidste uge, at endnu en organisation kom ud med kritik af regeringens lovforslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande og store kontantbeløb.

Denne gang kommer kritikken fra Nils Muiznieks, der er Europarådets menneskerettighedskommissær.

- Først og fremmest er jeg bekymret for, hvad det her betyder for Danmark og for beskyttelsen af flygtninge i Danmark. Flere forslag går i direkte modsat retning i forhold til, hvad jeg tidligere har anbefalet og kritiseret, og forslaget om at beslaglægge værdier (hos asylansøgere, red.) er ondsindet og yderst problematisk fra et menneskeretligt perspektiv, siger han til Berlingske.

Stram, strammere og strammest

I denne uges udgave af NEWS-magasinet ”Besserwisserne” fik kommentatorerne til at opgave at placere Socialdemokraterne i forhold til Venstre på en udlændingepolitiske skala. Og her kom der forskellige vurderinger på 10-skala’en, der gik fra ”slap” til ”stram”: Du kan se indslaget via linket herunder.