Dit smartur kan lure din pinkode

Ny, dansk forskning viser, at smarture kan bruges til at overvåge dine pinkoder og adgangskoder.


Smartwatches eller smarture bliver mere og mere populære, men den nye teknologi åbner også op for nye sikkerhedstrusler.

Smarture kan måle din puls, dine skridt og din kalorieforbrænding. Men urene kan potentielt set også afsløre pinkoden til dit Dankort, viser ny forskning fra IT Universitetet

De smarte ure er udstyret med bevægelsessensorer, der meget nøjagtigt måler bærerens bevægelser. Faktisk er sensorerne så præcise, at de kan afsløre dine fingres bevægelser på en dankortterminal.

- Det var en overraskelse, at vi med stor nøjagtighed kan se, hvad folk trykker af pinkoder, adgangskoder eller telefonnumre, når de har et smartwatch på, siger Tony Beltromelli, der står bag opdagelsen på IT Universitetet.

Han udviklede en ny type algoritme til smarturene, som gør det let at vide, hvad der foregår. Og den information kan potentielt bruges af cyberkriminelle, siger Tony Beltromelli til TV 2.

- Målet er ikke at skræmme folk, men at gøre dem opmærksomme på, at den teknologi, vi bruger, bliver mere og mere kompleks. Så når du skal indtaste din pinkode eller lignende, så tag dit smartwatch eller fitnesstracker på det andet håndled, siger Tony Beltromelli.

IT-sikkerhedsekspert hos CSIS Michael Bisbjerg siger dog, at man ikke skal være bekymret for at bruge sit smartwatch.

- Det er stadig meget svært for hackerne at få adgang til folks smarte ure. Men brugerne skal være opmærksomme på, hvilke apps de installere og hvilke rettigheder de giver app'sne, siger Michael Bisbjerg til TV 2.