Nu siger landsby stop: 520 underskrifter mod flere asylansøgere

Borgerne i Vrå protesterer mod udlændingestyrelsens ønske om indkvartering af yderligere 100 asylansøgere i byen.

Den nordjyske by Vrå huser i forvejen 200 asylansøgere, men udlændingestyrelsen ønsker at opføre en pavillon med plads til yderligere 100 asylansøgere. De planer er mange stærkt utilfredse med i Vrå, og onsdag afleverede utilfredse borgere 520 underskrifter i protest mod planerne.

De føler, at deres tolerance og tryghed er udfordret, og mange har det ikke godt med at møde de store grupper af asylansøgere, der går rundt i centrum af byen, forklarer Karen Marie Ladefoged, talsmand for borgerne i Vrå, til TV 2 NORD.

- Der er også flere, der har oplevet at blive tilråbt – specielt både unge piger og ældre kvinder på min alder – og føler sig ganske utryg, hvis man for eksempel skal ned og tage toget i løbet af en fredag aften, siger Karen Marie Ladefoged.

Vrå er en lille by med omkring to et halvt tusinde indbyggere, så de i forvejen mange asylansøgere opleves allerede som en ”massiv” størrelse i lokalsamfundet, siger Karen Marie Ladefoged og fortæller om frygten bag underskriftsindsamlingen:

- De mennesker, der bor tæt på centrene, vil få en endnu mere utryg oplevelse i kraft af store grupper og i kraft af nogle (tidligere, red.) episoder omkring alkohol.

Borgmester: Vi bestemmer ikke

Underskrifter gør altid indtryk, lyder det fra Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), og økonomiudvalget besluttede da også i går at sige nej til udlændingestyrelsens ønske om at huse de ekstra asylansøgere i Vrå.

- Det er ud fra en samlet betragtning af, at vi synes, at der på det seneste har været lige lidt for mange uroligheder i Vrå med lidt for meget alkohol og sådan nogle ting, forklarer borgmesteren.

Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), får overrakt de 520 underskrifter imod udlændingestyrelsens planer om, at Vrå skal huse yderligere 200 asylansøgere.
Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), får overrakt de 520 underskrifter imod udlændingestyrelsens planer om, at Vrå skal huse yderligere 200 asylansøgere.

Det er dog ikke en afgørelse, kommunen er endeligt herre over, da udlændingestyrelsen ejer Foldbjergcentret, hvor de omkring 100 mennesker skulle bo. En minister kan derfor gå ind og overtrumfe kommunalbestyrelsens beslutning, da der er tale om en statsejet ejendom.

Arne Boelt håber dog, at der vil blive lyttet til Hjørring Kommunes beslutning, og han påpeger i samme omgang, at en udvidelse af beredskabscentret i Hjørring vil være en bedre løsning end at sende flere asylansøgere til Vrå.

Se TV 2 NORDs indslag fra Vrå øverst i artiklen.