Dansk verdensnyhed: Nu rykker migrænebussen ud

Dansk Hovedpinecenters nye migrænebus skal være med til at gøre behandlingen af migræne mere effektiv.

Forskere fra Dansk Hovedpinecenter i Glostrup har taget et helt nyt vĂĄben i brug mod folkesygdommen migræne.

Forskerne har fået en migrænebus og vil rykke ud til migrænepatienter, så snart patienten får et anfald. Her kan de tage blodprøver og observere patienten før, under og efter, at patienten får medicin.

Det er første gang, at forskere fĂĄr sĂĄ direkte adgang til migrænepatienter. HĂĄbet er, at det kan ĂĄbne dørene ind til migrænens hemmeligheder - og ĂĄbne for ny og bedre medicin mod migræne. 

- Vi tager ud til patienterne, når de har et anfald. Så prøver vi at gøre det så nemt som muligt for dem, så de ikke skal tænke på andet end blot at lægge sig i deres seng, siger forsker fra Dansk Hovedpinecenter, Lau Underbjerg Poulsen. Jeg tænker, at det gør det endnu nemmere for patienten af deltage i vores forsøg.

En af deltagerne er Maria Emilie Kerulf Schneider fra København, der lider af hyppig migræne.

- Det er selvfølgelig rart, at man kan blive i sin egen seng med slukket lys, når man har et migræneanfald. Især når lægerne tager blodprøver og stiller en masse spørgsmål, siger Maria Emilie Kerulf Schneider.

Bussen har et lille laboratorium, som skal til for at tage og opbevare de nødvendige prøver. Med prøverne vil forskerne undersøge, hvad der sker af op-og nedreguleringer af forskellige små proteiner i blodet under og efter anfaldet, for at få en større forståelse for hvad der foregår rent fysisk.

Målet er at udvikle ny og bedre medicin, fordi mange migrænepatienter ikke har gavn af den eksisterende medicin eller døjer med bivirkninger.

16% af danskerne lider af migræne. Og det er især kvinder, der er ramt - kvinder lider dobbelt sĂĄ tit som mænd af migræne.