V-ordfører grillet af CNN-vært: Hvordan kan det ske i Danmark?

16x9
Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen og den verdenskendte TV-vært Christiane Amanpour. Foto: Foto: Scanpix

Den danske regerings lovforslag om at beslaglægge værdigenstande og større kontantbeløb fra asylansøgere har vakt opsigt langt udover de danske grænser.

Og selvom regeringen efterfølgende har præciseret, at der ikke vil blive tale om at inddrage vielsesringe og andre genstande af ”særlig affektionsværdi” er forargelsen stor hos blandt andet en række amerikanske medier.

Torsdag blev Venstres politiske ordfører så grillet af den kendte CNN-vært Christiane Amanpour.

- Hvordan kan det her ske i hjertet af den danske velfærdsstat? I kan da ikke rippe værdierne fra de mest desperate mennesker?, lød Amanpours indlendende spørgsmål:

Jakob Ellemann, der var med på et videolink fra Christiansborg, svarede:

- Som statsministeren har sagt; det her er formentlig det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien. Men lad mig lige gøre nogle ting klart om hvordan vi gør tingene i Danmark: For det første er Danmark et af de mest gavmilde lande i verden, når det kommer til ulandsbistand. Vi har påtaget os en stor rolle i forhold til at hjælpe i nærområderne til Syrien. Og Danmark er et af de lande i Europa, der tager imod flest flygtninge. Sidste år modtog Danmark 20.000 flygtninge – det svarer til hvis USA modtog en million flygtninge. Så vi tager i hvert fald vores andel, sagde Jakob Ellemann-Jensen og fortsatte:

- Derudover har Danmark et universelt velfærdssystem. Det betyder, at alle danske statsborgere og flygtninge, der kommer hertil, modtager gratis behandling, hvis man bliver syg. Gratis uddannelse – fra folkeskole til universitetet. Og man modtager gratis sprogundervisning. Det eneste krav, vi har, er at hvis man har pengene til at betale for ens indkvartering og for mad – uanset om du er dansker eller flygtning – så skal man. Og hvis ikke du kan, vil staten sørge for det. Det er hensigten med dette lovforslag.

Mange har spredt falske historier
Med de seneste ændringer af lovforslaget er der lagt op til, at pengebeløb over 10.000 kroner skal kunne beslaglægges. I det oprindelige forslag var tallet 3.000 kroner. Christian Amanpour understreger i interviewet, at lovforslaget blandt andet har været voldsomt kritiseret af FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR. Og af den tidligere overrabbiner Bent Melchior, der mener, at vi i Danmark har ”en lille smule os selv at takke for” den sammenligning med nazisternes konfiskation af blandt andet jøders værdier under Anden Verdenskrig, som flere udenlandske medier har lavet.

- Jeg tror, at mange mennesker – også her i Danmark – har haft en interesse i at sprede forkerte historier om det her, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Nej, vi kommer ikke til at tage smykker fra folk. Det er vanvittigt. Det ville vi aldrig gøre. Vi er et åbent og gavmildt folk, og vi tager imod mennesker, der har brug for hjælp. Og det er vigtigt for mig at understrege. 

Du kan se hele CNN-interviewet her.

Efter Jakob Ellemann-Jensens optræden på den store amerikanske nyhedskanal, roste justitsminister Søren Pind interviewet på sin Facebook-profil:

Sådan skal det gøres - super gået af Jakob Ellemann

Posted by Søren Pind on Thursday, January 14, 2016