Tænk, hvis man kunne spille sig rask

Spil og terapi vokser måske sammen til computerspilterapi i 2016, spår britisk Innovationsfond.

Tanken om, at du kan blive rask, mens du spiller computerspil, er måske ikke længere ren fantasi.

I hvert fald står 2016 til at blive et gennembrudsår for computerspilterapi. Den forudsigelse kommer fra den britiske innovationsfond Nesta.

- Det er blevet forsket en masse på dette område i de seneste 5-10 år og nogle spil er blevet klinisk afprøvet, siger Olly Arber, digital direktør hos Nesta til TV 2. Med den nye teknologi, der bliver tilgængelig i 2016 (bl.a. Virtual Reality, red.) og med forskningen i medicinske forsøg mod depression og angst, så er der skabt et mødested, hvor spil og terapi kan anvendes sammen. Så vi forventer, at computerspilterapi kommer rigtigt i gang i 2016, siger Olly Arber.

Nesta har støttet udviklingen af et computerspil, som kan forbedre folks velvære ved at motivere spillerne til at forblive rolige under pres.

Både forskere, læger og computerspilsudviklere har de senere år fået interesse for computerspil som terapeutisk redskab.

For nyligt blev en undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift, American Psychologist, som viste, at computerspil - sammen med lægemidler og terapi - kunne være en billig og effektiv måde at lindre psykiske problemer.

Herhjemme arbejder psykolog Kim Mathiassen fra Telepsykiatrisk Center i Odense blandt andet med spilterapi. I følge ham kan især angst og depression behandles med computerspilterapi.

Det er især rollespil, der har en gavnlig effekt på fx. angst og depression.