Dansk instruktør jubler over nominering: - Nu skal jeg drikke guldøl med soldaterne

Den danske film ‘Krigen’ er i dag blevet nomineret til en Oscar i kategorien ‘Bedste udenlandske film.’

Anmelderne har rost både instruktør Tobias Lindholm og skuespillerne i filmen 'Krigen' til skyerne. Og i dag kan holdet bag det danske krigsdrama juble ekstra meget.

‘Krigen,’ eller ‘A War,' som er filmens engelske titel, er nemlig blevet nomineret til en Oscar - verdens største og vigtigste filmpris.

Se Oscar-uddelingen på TV 2

Natten mellem søndag den 28. og mandag den 29. februar uddeles filmverdenens fornemste pris, Oscar'en.

I tidsrummet 23.15-06.30 kan du følge showet live på TV 2, på tv2.dk og på TV 2s profil på Snapchat, tv2newsdk.

Det afslørede Oscar-akademiet torsdag eftermidag dansk tid. 

Derfor var det også en meget glad instruktør, TV 2 fangede kort tid efter på telefonen. 

- Jeg er meget rørt og stolt. Jeg står her sammen med soldater, der har været i Afghanistan, fra de var helt unge mænd. Jeg står her sammen afghanske flygtninge, der har flygtet fra den krig, vi har beskrevet og delt ud af alle deres erfaringer. Jeg står her sammen med et sindssygt hårdtarbejdende filmhold. Det er en helt utrolig fornemmelse, siger Tobias Lindholm til TV 2. 

Kæmper mod storfavorit

’Krigen’ er nomineret til en Oscar i kategorien ‘Bedste udenlandske film.’ Den handler om kompagnichefen Claus Michael Pedersen (Pilot Asbæk) og hans mænd, der er udstationeret i Afghanistan. Under en mission fanges soldaterne i ildkamp mod Taleban, og for at redde sine mænd beordrer Claus et luftangreb. Et valg, der ender med at sende Claus for retten i Danmark, tiltalt for drab på otte civile. 

Den danske film er oppe imod et stærkt felt, og derfor bliver Tobias Lindholm ikke skuffet, hvis han går hjem fra Oscarfesten uden en statuette.

- Jeg tænker, at det er virkelig sjovt at spille med. Den ungarske film 'Son of Saul' er stor favorit - for mig er der dén, og så alle os andre. Så jeg tror, at vi skal se nomineringen som en kæmpe sejr. Alt der kommer derfra er glasur, siger Tobias Lindholm.

Tobias Lindholm

  • Født 5. juli 1977 i Næstved
  • Uddannet fra Den Danske Filmskole i 2007
  • Har instrueret de tre anmelderroste film 'R' (2010), 'Kapringen' (2012) og 'Krigen' (2015)
  • Har herudover skrevet manuskripter til film som 'Jagten', 'Submarino', 'I lossens time' og den biografaktuelle 'Kollektivet'
  • Har vundet adskillige filmpriser både herhjemme og i udlandet, heriblandt flere Bodil- og Robert-prisen, Nordisk Råds filmpris og en pris ved Sundance Film Festival

Selve nomineringen ser han dog som et stort skulderklap - både til sig selv og til den samlede danske filmbranche.

- Jeg er fra et socialt boligbyggeri i Næstved, og nu er jeg Oscar-nomineret. Det er overraskende uanset hvad, og det viser, at livet er stort, siger Lindholm, der ikke skal fejre nomineringen alene.

- Jeg skal være sammen med filmholdet og alle soldaterne - dem skal jeg drikke en guldøl med i aften.

Rost for at nuancere

Tobias Lindholm er med sin film blevet rost for at nuancere billedet af krigen i Afganistan. 

Med filmen er Tobias Lindholm tidligere blevet rost for at nuancere debatten forhold til at forstå, hvad det er der sker med mennesker i krig og deres pårørende.

Den 38-årige filminstruktør har tidligere fortalt til TV 2, at han fik idéen til filmen tilbage i 2012, da han læste en artikel om en officer, der stod foran sin tredje udsendelse til Afghanistan. 

I artiklen fortalte officeren, at han ikke var bange for at blive slået ihjel, men at han var bange for at blive retsforfulgt, når han kom hjem. 

Dansk dokumentarfilm med i opløbet

Udover ’Krigen’ blev også filmen ’The Look of Silence’ nomineret til en statuette i kategorien 'Bedste dokumentarfilm.' Instruktøren bag filmen er amerikaneren Joshua Oppenheimer, der er bosiddende i Danmark - og som før har været nomineret til en Oscar for dokumentarfilmen ’The Act of Killing’ i 2014.

- Det er utroligt at blive nomineret igen med The Look of Silence. Vi kunne ikke have lavet disse film uden vores anonyme indonesiske besætning og vores hovedperson, Adi Rukun, der risikerede deres liv for at dele deres historie, siger Joshua Oppenheimer i en pressemeddelelse. 

Begge nomineringer møder stor begejstring fra Det Danske Film institut.

- Tillykke til holdene bag disse to imponerende film. Dagens nominering af 'Krigen' og 'The Look of Silence' demonstrerer, at dansk film har slagkraft, selv midt i en økonomisk svær tid. Den bekræfter, at de film, der laves herhjemme, har en kvalitet og et indhold, som griber ikke bare os selv, men også publikum i den store verden, siger direktør Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse. 

Danske film har vundet før

10 gange har en dansk film været nomineret i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, og i tre af tilfældene har den vundet.

Det skete i 2011 med Susanne Biers "Hævnen", i 1987 med Gabriel Axels "Babettes Gæstebud", og i 1988 var det Bille Augusts "Pelle Erobreren”.

De nominerede til årets Oscar blev offentliggjort live fra Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills torsdag klokken 14.30 dansk tid.  

Det store Oscar-show løber af stablen natten mellem den 28. og 29. februar. Du kan følge hele showet live på tv2.dk.

Skuespiller Pilou Asbæk og instruktør Tobias Lindholm var i forbindelse med premien på 'Krigen' sidste år i studet hos 'Kulturen på News' for at fortælle om tankerne bag filmen: