Kinesisk kunstner fejrer ”sejr” over Lego med klodser i hovedet

16x9
Ai Weiwei kan nu glæde sig over, at Lego fremover gerne vil sælge klodser i store mængder. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Scanpix Denmark

På Instagram viser den kinesiske kunstner Ai Weiwei sin glæde over, at Lego har ændret retningslinjerne ved salg af Lego-klodser i store mængder.

Tilbage i september 2015 røg Lego ud i en voldsom viral storm, da de afviste Ai Weiweis anmodning om at bruge firmaets klodser til en udstilling på et australsk museum. I sympati med Weiwei lagde mange billeder ud på de sociale medier, hvor de viste deres tydelige utilfredshed med Lego.

Til stor glæde for Ai Weiwei har Lego nu besluttet at ændre retningslinjerne for salget af klodser i store mængder. Det fejrer kunstneren med en række billeder på sin Instagram-profil ledsaget af en smiley og en tekst om sagens forløb.

På billederne har kunstneren valgt at posere med Lego i hår og skæg.

Kunstneren udtrykte overfor BBC sin begejstring over Legos beslutning.

- Jeg synes, Lego har gjort det rette. Jeg mener, det her er en lille sejr for ytringsfriheden, siger Ai Weiwei til BBC.

Ai Weiwei, som er en af Kinas mest berømte kunstnere, har siddet i husarrest i flere år på grund af sin kritik af det kinesiske styre.

Men det havde ifølge Lego ikke nogen indflydelse på virksomhedens oprindelige beslutning om ikke at sælge klodser til den kinesiske kunstner. Det handlede i stedet om, at den danske legetøjsgigant generelt ikke ønsker at blive forbundet med politiske projekter.

- Vi støtter ikke projekter, hvor legoklodser bruges i politiske projekter, og det er nogle helt overordnede globale retningslinjer, som vi har, udtalte virksomhedens kommunikationschef Roar Rude Trangbæk i efteråret til Politiken.

Men nye retningslinjer betyder altså, at Ai Weiwei og andre interesserede nu godt kan købe klodser i store mængder fra Lego.

På Legos engelsksprogede hjemmeside skriver virksomheden:

- Tidligere, når Lego blev spurgt om at sælge store mængder legoklodser til projekter, har koncernen spurgt ind til projektets tematiske formål. Det er blevet gjort, da formålet med Lego er at inspirere børn gennem kreativ leg - ikke at støtte bestemte dagsordener for enkeltpersoner eller organisationer,

- Dog kunne disse retningslinjer resultere i misforståelser eller blive opfattet som inkonsekvent, og Legokoncernen har derfor justeret retningslinjerne for salg af legoklodser i meget store mængder, skriver Lego på sin engelsksprogede hjemmeside.

For fremtiden vil Lego bede kunder, der køber klodser til eksempelvis en udstilling, om at gøre det klart, at Lego ikke har noget med projektet at gøre.