Politi: Kan ikke afvise at masseovergreb kan ske i København

Masseovergrebene, som dem vi har set i Köln og Stockholm, kunne også være sket i København, vurderer chefpolitiinspektøren.

Hundredevis af kvinder i en række byer rundt omkring i Europa blev ved overgangen til det nye ĂĄr udsat for voldsomme overgreb og seksuelle krænkelser. 

Og tilsvarende episoder kunne lige sĂĄ vel være sket i København. 

Det vurderer chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, der forklarer, at man allerede er i gang med at tage alle forbehold for at forhindre tilsvarende ugerninger i hovedstaden. 

- Vi er nødt til at holde øje med, om det er en international trend. Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, men ud fra det, vi ser, er vi nødt til at kigge pĂĄ, om det kan ske i København, siger Jørgen Skov over for TV 2. 

Intet fortilfælde i København

I Köln alene har politiet modtaget flere end 500 anmeldelser om overgreb og seksuelle krænkelser pĂĄ nytĂĄrsnatten. OgsĂĄ i Sverige og Finland er der rapporteret om lignende episoder. 

Men foreløbig har man ikke i Københavns Politikreds registreret nogle tilfælde. 

- Vi kan ikke afvise, at det kan ske i København. Den slags garantier kan vi ikke give, men vi har ikke set det tidligere, og ingen af mine ledere rapporterer om, at de har set noget lignende, forklarer politiinspektøren, der tilføjer, at man heller ikke gennem søgninger i sagsmateriale har fundet frem til lignende tilfælde i hovedstaden. 

Indsats ved arrangementer

Alligevel vil man pĂĄ baggrund af rapporterne fra blandt andet Köln og Stockholm nu forbedre beredskabet i København, sĂĄ der heller ikke i fremtiden bliver problemer. 

Og det bliver især i forbindelse med større arrangementer, hvor politiet vil sætte ind tidligt i samarbejde med arrangørerne. 

- Hver gang, der arrangeres et større arrangement i politikredsen, sĂĄ gĂĄr vi i dialog med arrangørerne, og der vil vi lade dette element indgĂĄ. AltsĂĄ vurdere, om der er en risiko for, at noget lignende kan ske, som det vi hører meldinger om i Köln og Stockholm, forklarer Jørgen Skov. 

Han understreger, at der tilsyneladende er tale om en ny form for overgreb, da det er tale om store grupper af mennesker, som stĂĄr bag krænkelserne. 

- Det er et begreb, som vi har læst om hos jer, men det er klart, at hvis det er noget, vi skal forholde os til i fremtiden, sĂĄ er vi nødt til at have en klar definition af det, sĂĄ vi ved, hvad vi taler om. 

Ingen grund til bekymring

En meningsmĂĄling fra Tyskland afslører, at hændelserne pĂĄ nytĂĄrsnatten har sat sine spor blandt tyskerne. SĂĄledes siger hver tredje adspurgte i en mĂĄlingen, at de fremover vil forsøge at undgĂĄ større forsamlinger. 

Men selvom politiet tager problemet alvorligt, sĂĄ mener Jørgen Skov ikke, at man bør være bekymret for at blive udsat for masseovergreb. 

- Vi kan jo ikke sige, at folk bør være bekymret, nĂĄr vi ikke har set noget. Men det er klart, at man ikke er nogen god politimand, hvis ikke man kigger sig omkring og ser, hvad der sker og vurderer, hvad det giver anledning til hos os. Og det er det, vi gør. 

Herunder kan du se et kort over politianmeldte masseovergreb rundt omkring i Europa.