Nyheder

Midt i heftig ulvedebat - disse steder er ulven set i Danmark

Ulvens genkomst i de danske skove er et sprængfarligt emne. Men hvor er ulven egentlig set i Danmark? Her får du svaret.

Bølgerne går højt i Jylland, når ulvens genkomst i de danske skove diskuteres. Diskussionen om hvorvidt ulven hører hjemme i den danske natur er nu nåetet niveau, hvor både venner og fjender af ulven bliver udsat for trusler. 

Harry Jensen og Lars Stærk Madsen, der begge er ulvedebattører, kan begge fortælle, hvordan de har modtaget trusler, som de mener, relaterer sig til deres holdninger til det firbenede rovdyr, som atter er at finde i den jyske natur.

Harry Jensen blev en aften ringet op på sin privatadresse, hvorefter det i den anden ende af røret lød: 

- Nu går jagten ind på dig.

Truslen var blot en af mange, der kom på alle tider af døgnet.

- Det her er en land/bykonflikt. Jagt og livet i og med naturen er en kulturtradition, der bliver truet af ulven og det, at man ikke må jage ulve. Over for bevarelsen af denne kulturtradition står en række forskere, der udelukkende ser en ulvebestand i et forskningsmæssigt perspektiv – og ikke som en del af en balance mellem ulve, mennesker og andre dyr, Harry Jensen. 

Mindst 19 forskellige ulve i Danmark

Et hold forskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), Aarhus Universitet, der foretager DNA-analyser af ulvene, har slået fast, at der med sikkerhed er registreret 19 forskellige ulve i Danmark.

Den første ulv siden udryddelsen i 1813 blev fundet død i Thy i 2012.

Ifølge Naturstyrelsen er ulvene i Danmark indvandret fra det europæiske fastland, og derfor kan de i princippet dukke op alle steder i Jylland.

Der findes ulve i store dele af Europa, heriblandt Spanien, Italien, Frankrig, Polen, Tyskland, Rumænien, Bulgarien, Finland og Sverige.

Det er ifølge Naturstyrelsen ikke sandsynligt, at ulven når Fyn og Sjælland, da strømmen er for stærk i både Lillebælt og Storebælt.