Ny viden: P-piller ikke farlige for fostre

Ny dansk forskning viser, at det ikke farligt for de ufødte fostre, hvis mødrene tager p-piller før eller under graviditeten.

Forskere gør op med tidligere undersøgelser, som har antydet, at p-pillebrug tæt på graviditeten måske kunne føre til misdannelser hos fosteret.

P-piller er en af de mest populære præventionsformer i verden, og nĂĄr de bruges korrekt, beskytter pillerne mod graviditet med mere end 99% sikkerhed. 

Alligevel bliver en del kvinder gravide, mens de bruger p-piller - for eksempel, hvis kvinden springer en pille over eller tager den for sent.

Undersøgelsen fra Statens Serum Institut, der er offentliggjort i British Medical Journal, blev lavet for at se, om man kunne se en effekt af, at fostret udsættes for flere kønshormoner pga. p-pillerne.

- Grunden til at man overhovedet overvejer, at p-piller kunne have en sådan effekt er, at de hormoner, der er i p-piller har vist sig at øge koncentrationen af vitamin A i blodet. Store koncentrationer af vitamin A er en velkendt risikofaktor for udvikling af misdannelser, siger professor Mads Melbye, Statens Serum Institut.

Men de gravide behøver altså ikke bekymre sig, viser det nye omfattende studie af data fra over 880.000 danske børn.