Nyheder

Politikere hylder prins Henrik: Han har spredt glæde - bare spørg i provinsen

Nyheden om Prins Henriks pension, som kom frem under dronning Margrethes nytårstale, får statsminister Lars Løkke Rasmussen til a takke Prinsgemalen for "en fornem indsats for vores land.' Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet. 

- Prinsgemalen har varetaget opgaverne som prinsgemal og ambassadør for Danmark med stor viden og dygtighed. Og med et engagement, der har affødt respekt både i Danmark og internationalt, udtaler Lars Løkke Rasmussen blandt andet og ønsker Prinsgemalen "held og lykke med dette nye kapitel i livet."

Apanagen skal ikke ændres

I statsministerens pressemeddelelse fremgår det også, at apanagen - også kaldet årpenge - til Kongehuset ikke vil blive ændret nu, da Prinsgemalen går på pension. 

- Jeg vil afslutningsvis bemærke, at regeringen ikke vil lægge op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset, da Prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Justitsminister Søren Pind (V) mener ligesom statsministeren, at vi har endog ganske meget at takke prinsgemalen for.

- Der er ikke den del af kongeriget, han ikke har været i. Der er så mange, der har haft travlt. Men spørg i provinsen. Der har han spredt glæde og gavn. Og i udlandet. Jeg var i mit hverv som udviklingsminister i forbindelse med prinsgemalen, for hvem "Danmarks navn og mæle" var alt afgørende. Hans flid kender ingen grænser. Hans intellekt heller ikke. Hans indsats skylder alle danske ham tak for. I aften er ud over nytår - ham flyver danskernes tak i møde. Tak, Deres kongelige højhed, skriver Søren Pind på Facebook.

Pia Kjærsgaard: Dyb respekt

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har kommenteret på annonceringen af Prins Henriks pension.

- Jeg har dyb respekt for Dronningen og Prinsgemalens beslutning i forhold til det her. Jeg er sikker på, at det er noget de har drøftet sammen. Som de har gjort med alle de forhold, de har været igennem i deres lange ægteskab. Jeg er ikke i tvivl om, at han har støttet Dronningen rigtig meget, siger Pia Kjærsgaard. 

Pia Kjærsgaard mener, at det er 'rigtig flot' af Dronningen, at Prinsgemalen går på pension, og hun har respekt for, at Prins Henrik går på pension som 81-årig.

Henrik 'drosler ned'

- Jeg vil i aften rette en særlig tak til Prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned', sagde dronning Margrethe blandt andet i sin nytårstale.

- Tiden er inde til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv, siger Dronningen.

- Det er hans beslutning. Jeg forstår den, og jeg respekterer den, siger hun og takker for hans indsats.

Prinsgemalen er 81 år gammel.