Nyheder

Dronningens nytårsbombe: Prins Henrik går på pension

Prins Henrik har besluttet, at det er på tide at "drosle ned". Det siger dronning Margrethe i sin nytårstale fra Fredensborg Slot. 

- Jeg vil i aften rette en særlig tak til Prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned', siger dronning Margrethe i sin tale.

- Tiden er inde til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv, siger Dronningen.

- Det er hans beslutning. Jeg forstår den, og jeg respekterer den, siger hun og takker for hans indsats.

Prinsgemalen er 81 år gammel. 

Statsydelsen til Kongehuset ændres ikke

I en pressemeddelelse udsendt af Kongehuset uddyber Michael Ehrenreich, som er hofmarskal, beslutningen om Prins Henriks pension.

- Beslutningen ventes ikke at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau. De berørte opgaver vil blive løst af Hendes Majestæt Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie. Derfor lægges der ikke op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset, lyder det i pressemeddelelsen.

I stedet vil Prins Henrik bruge mere af sin tid på at beskæftige sig med kunst, litteratur og musik. Han vil stadig beholde en stor del af sine protektioner og æreshverv og samtidig deltage i arrangementer af ’officiel karakter’.   

Næste officielle arrangement er i morgen

1. januar er dronning Margrethe og prins Henrik tilbage på Amalienborg for de kommende dage at være værter ved en række nytårskure.

Den fineste finder sted på det nye års første aften, hvor regeringen og repræsentanter for det officielle Danmark er indbudt til taffel i Christian VII's palæ.

Her er hvad Dronningen sagde

Du kan læse hele Dronningens nytårstale her. Omkring Prins Henriks pension siger dronning Margrethe følgende: 

Jeg kan ikke slutte uden at sige tak, en tak for alt, hvad Prinsgemalen og jeg og hele vor familie har modtaget af varme og venlighed også i dette år.

Men jeg vil i aften rette en særlig tak til Prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.

Blå Bog: Prinsgemalen

  • Læs her om prins Henrik og hans baggrund:
  • Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født den 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig. Han er altså 81 år.
  • Den næstældste af i alt syv søskende.
  • Blev 10. juni 1967 i Holmens Kirke gift med Margrethe, der dengang var kronprinsesse i Danmark.
  • Far til kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969)
  • Har læst blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk sprog. Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.
  • Ud over dansk og fransk taler prinsen engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
  • Driver vinslottet Château de Caix i Cahors i Frankrig. Slottet er også regentparrets sommerresidens og ligger tæt på prinsgemalens barndomsegn.
  • Prinsgemalen har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.
  • Bedstefar til prins Nikolai (1999), prins Felix (2002) prins Christian (2005), prinsesse Isabella (2007), prins Henrik (2009), prins Vincent (2011), prinsesse Josephine (2011) og prinsesse Athena (2012).