Nyheder

Mohamad fyret fra Bilka: Jeg sagde jo bare, at Danmark også er mit land

Mohamed Al Jawerheri fra Næstved havde ikke forventet, at hans ageren i en debat på Facebookgruppen ’JA TIL FRIHED – NEJ TIL ISLAM’ ville føre til at han blev fyret fra sit job i Bilka i Næstved.  

- Jeg startede med at gå ind på den her hjemmeside for at debattere med nogen, der har stærke holdninger til islam og muslimer i det hele taget. Diskussionen munder så ud i, at nogle af de her mennesker føler sig så provokeret, at han valgte at ringe til min arbejdsplads, som så fyrede mig på baggrund af det, siger Mohamad Al Jawerheri.

Mohamad forstår ikke, hvorfor hans arbejdsgiver har valgt at fyre ham. Han mener ikke selv, at han har gjort noget galt.

- Min chef begrundede det med, at jeg havde stødt nogle mennesker på Facebook. Jeg spurgte ham, om han havde læst hele debatten, og det havde han ikke. Han havde heller ikke lyst til det. De sagde, at jeg repræsenterer Bilka ude i privatlivet. Det er jeg enig i, men jeg mener ikke, at jeg har gjort noget galt, siger den nu arbejdsløse gymnasieelev.

Følte sig provokeret

Radio24syv har været i kontakt med en af de personer, som debatterede med Mohamad Al Jawerheri, og som efterfølgende henvendte sig til Bilka i Næstved. 71-årige Bjørn Larsen har udover at henvende sig til Bilka også indberettet gymnasieeleven til Politiets Efterretningstjeneste. 

- Jeg synes, han virkede provokerende og hånlig overfor Danmark, siger Bjørn Larsen til Radio24syv.

Men den 17-årige gymnasieelev fra Næstved afviser at have provokeret.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg kan have hånet Danmark. Jeg har blot sagt, at det også er mit land, og at vi er mange muslimer, der gerne vil Danmark, siger Mohamad Al Jawerheri.

Mohamad Al Jawaheri mener, at grænsen blev overskredet, da personerne fra debatten tog handling, der var rettet direkte mod ham.

- Grænsen går ved, at det skal være muligt at have en fredelig debat, uden nogen går derfra og føler sig krænket, siger han.

Usaglig opsigelse

Mohamad Al Jawaheri er medlem af fagforeningen HK, og her mener faglig konsulent Jeanette Hahnemann, at Mohamad har en god sag, som han bør gå videre med.

- Jeg mener ikke, at opsigelsen er saglig, fordi Mohamad hverken har skrevet noget, der er injurierende eller usandt i forhold til virksomheden, siger hun.

Det gik for vidt

Thomas Telner var en af de personer der deltog i debatten med Mohamad Al Jawerheri. Han gik fra debatten med en dårlig fornemmelse, og endte med at kontakte Bilka for at forklarer, at gymnasieeleven ifølge ham på ingen måde havde fortjent at blive afskediget.

- Jeg synes det er skræmmende, at det er kom så langt. Det er okay at debattere og udtrykke holdninger, men Mohamad sagde (i debatten, red) ikke noget mere forkert end så mange andre. Det ene tog bare det andet, og så gik han i forsvar. Andet har han ikke gjort, siger Thomas Telner.

Førtidspensionisten kontaktede Bilka for at forklare situationen, da han mener, at angrebet mod Mohamad gik alt for vidt.

- Jeg synes bare, at det er at gå for vidt og for langt. Både for dem i gruppen og for Bilka. Det er helt forkert at fyre en ung mand for sådan nogle løgnagtige påstande. Mohamad skrev ikke noget, der billigere, at han skulle fyres.  

Thomas Telner meldte sig efterfølgende ud af Facebookgruppen ’JA TIL FRIHED – NEJ TIL ISLAM’.

Herunder kan du se debatten, der satte sindene i kog hos nogle af medlemmerne fra Facebookgruppen. 

T2Toolbox embed