Nyheder

DSB: Id-kontrol koster en million kroner om dagen

De svenske myndigheders krav om id-kontrol af alle passagerer på togrejser til Sverige kan blive en dyr omgang for DSB.

Det fortæller informationschef hos DSB, Tony Bispeskov, til TV 2.

- Det er en regning, som vi vurderer, koster cirka en million kroner om dagen, siger han. 

325 meter langt hegn står klar i Københavns Lufthavn

Han fortæller, at det ikke kommer til at koste passagerene ekstra penge i første omgang, men han vil ikke afvise, at der vil komme et ekstra gebyr på et tidspunkt i forløbet.

- Nu vil vi vurdere, hvad der kommer til at ske, hvordan er udviklingen på det her og så tage bestik af situationen undervejs, siger han.

Et 325 meter langt hegn er blevet færdiggjort og står i dag klar på stationen i Københavns Lufthavn. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kan komme gebyr på togrejser til Sverige

DSB har ansvaret for at kontrollere passagerenes identitet på grund af det såkaldte transportøransvar, og Id-kontrollen vil foregå på stationen i Københavns Lufthavn. Der vil blive etableret fem kontrolområder med 34 kontrolsluser. 

Fra den 4. januar skal alle kunder, der rejser til Sverige have tjekker deres id. Det gælder ikke børn under 18, hvis de er sammen med en forælder med gyldigt id.

Der er ikke klarlagt, hvor længe myndighederne i Sverige vil kræve id-tjek, skriver DSB i en pressemeddelelse. Samtidig skriver DSB, at der kan blive pålagt gebyr på togrejser til Sverige, hvis kontrollerne bliver opretholdt i mere end en måned. 

Det eventuelle gebyr skal dække de ekstra omkostninger som DSB får som følge af kontrollerne. Omkostninger der altså kan løbe op i 30 millioner kroner på en måned ifølge DSB.

Længere rejsetid

I loven hedder det, at landet har indført det såkaldte transportøransvar, hvor transportselskaberne skal tjekke id på samtlige passagerer.

Rejsetiden mellem København og Malmø ventes at blive mellem en halv og en hel time længere.

Derudover har det svenske togselskab SJ tidligere på måneden meldt ud, at den direkte togforbindelse mellem København og Stockholm bliver suspenderet.