Bjørn blev lammet: Nu skriver han en bog med øjnene

Bjørn Graae blev for fem år siden ramt af en tragisk sygdom: Han fik sygdommen ALS – en sjælden sygdom, som angriber centralnervesystemet – det vil sige nerveceller i ryggen og hjernen. Det betyder også, at kroppen har mistet evnen til at bevæge sig. Derfor kan den tidligere byretsdommer næsten kun bevæge øjnene.

Det betyder, at han skal have hjælp til alt, fortæller hans kone, Lene Nørgaard Graae.

- Hans hoved fejler ikke noget. Han ved alt, og han har altid ret, siger Lene Nørgaard Graae.

Men Bjørn Graaes lammelse skal ikke gå ud over hans drømme. Han er gået i gang med at skrive en bog, fortæller TV 2 Østjylland.

En bog som han skriver ved at blinke sig frem bogstav for bogstav. Hans kone peger på en plade med alfabetet, og den 70-årige ALS-patient blinker med øjnene, når fingeren står ud for det rigtige bogstav.

Det er en langsommelig proces. Det tager to timer at skrive en A4-side. Parret har været i gang  med bogen i 10 måneder, og den skal handle om Bjørn Graaes barndom og hans liv som byretsdommer.

- Jeg skriver den, fordi jeg har oplevet så meget. Jeg har altid, ønsket at skrive mine erindringer, for jeg har haft et rigt liv, og det er samtidig et projekt, der giver livskvalitet for mig, siger Bjørn Graae til TV 2 Østjyllands reporter, ved hjælp af bogstavpladen.

Vil løbe maraton nummer 50

Sygdommen har ikke sat en stopper for den 70-åriges ønske om at skrive en bog. Den har heller ikke sat en stopper for hans ønske om at løbe 50 maratons i hans liv.

Han har indtil videre løbet 47 maraton i ni lande – og han agter af få de sidste tre med, så han kan nå 50 medaljer for et gennemført marathon.

Løbene skal foregå i en specialbygget vogn.

- Jeg vil gøre det, fordi jeg gerne vil inspirere andre med ALS, siger Bjørn Graae.

Hvad er ALS?

ALS er en sygdom, der angriber nerveceller i rygmarven og hjernen, som ved viljens hjælp styrer musklernes bevægelse.

Der er beskrevet forskellige former for ALS.

Der er ikke to forløb med ALS, som er ens, idet udviklingen af symptomer og det tidsmæssige forløb varierer fra person til person.

Kilde: Rehabiliteringscenter for Muskelsvind