Obama og Clinton om terrorkampen: Bush havde ret

Fra flere demokratiske kanter kommer der støtte til den tidligere republikanske præsident, George W. Bush.

Præsident Barack Obama henviser ofte til sin forgænger, som afstod fra at dæmonisere muslimer eller spille på forestillingen om et sammenstød mellem islam og Vesten.

Og han er ikke den eneste demokrat, som giver ros til George W. Bush, nĂĄr det handler om kampen mod terror. Det skriver AP.

Tidligere på måneden talte den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton ved et vælgermøde i Minneapolis. Her fortalte hun, hvordan hun vil bekæmpe terror i USA.

Hun sagde blandt andet, at ’Bush havde ret’, og mindede vælgerne om, at den tidligere præsident besøgte en stor moskĂ© i Washington seks dage efter terrorangrebet 11. september 2001. 

Ved moskéen i 2001 citerede George W. Bush Koranen. Han fordømte antimuslimske fordomme, insisterede på, at det onde vil blive besejret, og at intimidering af muslimer, ikke ville vare for evigt.

Men ikke kun Clinton har roser til Bush. Den nuværende præsident stemmer i. 

 - Jeg var meget stolt efter 9/11. Bush var urokkelig og klar over det faktum, at der ikke er tale om en krig mod islam. Vi bør følge hans eksempel. Det var det rette at gøre. Det var den rette impuls, har Obama sagt for nyligt.

Total-stop for muslimer

Udtalelserne fra Clinton og Obama kommer efter at den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, gerne så et totalt forbud mod muslimers indrejse i USA. Flere republikanske kandidater til præsidentposten har også kritiseret Obama for at være for blødsøden mod muslimer.

Der ønskes blandt andet en ’civilisatorisk kamp mod den radikale, apokalyptiske islam’, og Ted Cruz (Trumps største udfordrer til den republikanske nominering, red.) skælder Obama ud, fordi præsidenten nægter, at erklære krig mod ’radikal, islamisk terrorisme’.

Men de demokratiske toppersoner, Clinton og Obama, ønsker netop ikke at erklære krig.

Argumentet er, at den form for retorik kun hjælper terrororganisationer som Islamisk Stat (IS), da deres rekruttering af nye terrorister blandt andet sker på baggrund af fortællingen om, at der er en kamp mellem Vesten og islam.

De mener derfor også, at Trumps forslag om total-stop for muslimsk indrejse ’kan bringe statens sikkerhed’ i fare.

Har kritiseret Bush i et ĂĄrti

Demokratisk ros til den tidligere præsidents håndtering af sit embede hører til sjældenhederne.

Demokraterne har i årevis, med stor succes, kritiseret Bush’ embedsperiode. Blandt andet i forhold til Irak-krigen, hvor IS nu kontrollerer en del af landet. Den samme kritik har nogle af de nuværende republikanske præsidentkandidater dog også være ude med.

Den tidligere præsident er selv tavs, den dag i dag. Men hans talsperson, Freddy Ford, siger til AP, at George W. Bush insisterer pĂĄ, at ’den sande islam er fredelig’, og at han ikke har nogen holdning til, at demokraterne nu roser hans udtalelser og handlinger fra 2001. 

T2Toolbox embed

Det amerikanske præsidentvalg

  • Der afholdes præsidentvalg hver fjerde ĂĄr.
  • Næste gang er 8. november 2016. Herefter kan den 46. præsident for USA kan tages i ed som præsident.
  • Inden der afholdes præsidentvalg, skal der afholdes primærvalg. Primærvalget har til formĂĄl at finde henholdsvis Demokraternes og Republikanernes kandidat til præsidentposten.
  • Primærvalgene sker løbende i de 50 amerikanske stater, og starter 1. februar. Det sidste primærvalg afholdes 7. juni, men vinderen af primærvalget ventes at være afgjort længe før det.