KORT: Er din by i risikozonen for oversvømmelse?
Med nutidens viden om, hvordan man minimerer risiko for skader ved stormflod, kan det blive nødvendigt at justere stormflodsordningen, så det kun er boligejere, der helt uforvarende bliver ramt af skader, der kan få erstatning.
Det siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, til Ritzau, efter et forslag fra interesseorganisationen Forsikring & Pension, som vil ændre stormflodsordningen, så nybyggede huse ikke kan få erstatning fra den offentlige kasse. Regeringspartiet Venstre afviser dog overfor TV 2 at bakke op om forslaget.
Er du i risikozonen?
I forhold til chancerne for oversvømmelser - også i forbindelse med stormflod - er risikovurderingerne værd at tage et kig på igen – for der blev fundet 45 steder, som har forhøjet risiko for oversvømmelse.
Dem har vi samlet i et kort, og du kan læse mere om de lokale områder, ved at udforske kortet.
Det er Naturstyrelsen, der sammen med Kystdirektoratet har lavet risikovurderingen af oversvømmelser fra havet, søer og vandløb. Det blev pålagt Danmark at udføre risikovurderingen af EU tilbage i 2007, og i 2011 kunne styrelserne præsentere arbejdet.
Det blev igangsat på grund af ekstreme oversvømmelser i 1998 til 2002, som resulterede i cirka 700 dødsfald i Europa.
Ud af de 45 blev der udpeget 10 ’risikoområder’, som opfylder en række krav. Blandt andet skal der være mindst 500 husstande, som bliver berørt af en oversvømmelse, og ejendomsværdien skal i alt overstige to milliarder kroner. De ti risikoområder kan du se under Danmarkskortet.
De ti særlige risikoområder er følgende:
- Tårnby-Dragør
- Ishøj
- Solrød Strand
- Køge
- Randers Fjord
- Odense Fjord
- Nakskov
- Vejle
- Fredericia
- Aabenraa
- Korsør
- Juelsminde
- Holstebro
Venstre afviser
Underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension forklarer, at man har en lignende ordning i Storbritannien, og at man ved nybyggeri, bør være forudseende nok til at stormflodssikre bygningen.
- Vi har en række udsatte områder i Danmark, og dem bør man lade være med at bygge på. Og hvis man gør det, bør det være på eget ansvar. Så man ikke bagefter sender regningen videre til den offentlige stormflodsordning, siger Torben Weiss Garne.
Venstres erhvervsordfører Torsten Schack-Pedersen stiller sig skeptisk overfor forslaget:
- Jeg må sige, at jeg stiller mig meget kritisk over for det forslag fra Forsikring & Pension. Det var sådan efter stormen Bodil var der rigtigt mange boligejere, der kom i klemme. Og derfor brugte vi i Venstre meget tid på at få forbedret stormflodsordningen, siger han til TV 2.
- Og det lykkedes os at få den daværende regering på bedre tanker. Derfor vil det i min verden ikke give mening at forringe den for andre.